Гърция предлага сертификат за ваксинация с цел улесняване пътуването в ЕС

  • 12 януари 2021 13:20

  • 573
  • 2
Гърция предлага сертификат за ваксинация с цел улесняване пътуването в ЕС
© Getty Images/Guliver

Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. е изпратил писмо до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, с което призовава за въвеждане на удостоверение за ваксинация с цел улесняване пътуването между страните членки на блока, съобщава в. "Катимерини", като се позовава на "Политико".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Според информацията на "Политико" гръцкото правителство предлага в писмото въвеждане на сертификат на ЕС за "улеснение на свободата на движение на хора, които са били ваксинирани срещу COVID-19", пише "Катимерини".

Спешно трябва да се постигне съгласие как трябва да бъде оформен сертификатът за ваксинация, така че да бъде приет от всички страни членки, посочва Мицотакис и изразява надежда този въпрос да бъде повдигнат на срещата на високо равнище на ЕС на 21 януари. Гръцкият премиер посочва, че макар да звучи просто, опитът от изготвянето на общ формуляр за локализиране на пътници (PLF - Passenger Locator Form) е показал, че има спешна нужда от мобилизация на равнище ЕС за придвижване на въпроса.

Само 44 000 са ваксинирани в Гърция срещу COVID-19

Гръцкият премиер отбелязва, че възстановяването на свободата на движение е основен приоритет и това трябва да стане възможно най-скоро. Той уточнява, че Гърция няма да направи ваксините задължителни или ваксинирането да стане предварително условие за пътуване, но отбелязва, че хората, които са били ваксинирани, трябва да бъдат свободни да пътуват.

Според него сертификатът също така ще подтикне хората да се ваксинират, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
573 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
12

2021.01.12 | 14:41

2
Тъпите гърчуля! Не да ги подтикне а да ги изнуди да се ваксинират е целта,уж не задължително ама няма как да не се ваксинираш

2021.01.12 | 13:33

1
това са конспирации

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини