Бавното разпределение на ваксините поражда напрежение сред държавите от ЕС

  • 08 януари 2021 12:20

  • 541
  • 0
Бавното разпределение на ваксините поражда напрежение сред държавите от ЕС
© Getty Images

Недоволството от бавното разпределение на ваксините срещу COVID-19 предизвика напрежение в ЕС, което напомни за неуредиците в Общността в началото на пандемията при разпределението на личните медицински предпазни средства и затварянето на границите, предава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32986

Има опасения, че поръчка за ваксини на "Пфайзер" и "Бионтех", направена от Германия отделно за себе си, може да се отрази на доставките за вътреобщностното разпределение; избухна и скандал заради сключени договори за "френски" и "германски" ваксини.

Председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в, който представлява правителствата на 27-те членки на ЕС, заяви във вторник вечерта, че до края на януари ще свика видеоконферентна среща на върха, за да бъде обсъдено "огромното" ваксинационно предизвикателство, пред което те са изправени.

Изпълнителният орган на ЕС, Европейската комисия, сключи шест споразумения за доставка с производители на ваксини, предвиждащи между държавите членки на квотен принцип въз основа на населението им да бъдат разпределени близо 2 милиарда дози.

По-рано през седмицата Еврокомисията защити стратегията си с думите, че когато различните ваксини са били на етап разработка е било важно да не се слагат всички яйца в една кошница.

Мария Габриел: Не приемам критиките, че се бавим с доставките на ваксините

"Винаги сме съзнавали, че това ще бъде сложна операция и точно затова ЕК беше толкова непреклонна, че е важно да можем да сключим договори с различни компании", каза говорителят Ерик Мамер.

Германското правителство е критикувано във вътрешен план, че не е осигурило по-големи количества от разработената от германската компания "Бионтех" и американската "Пфайзер" ваксина.

През септември обаче то е сключило двустранно споразумение - отделно от договорите на ЕС - за допълнително 30 милиона дози, заявиха германски представители.

ЕК заяви, че страните от Общността са се ангажирали да не водят паралелни преговори с производители на ваксини, но отказа да коментира дали Германия има отделно споразумение с "Бионтех".

Същевременно Карл Лаутербах, епидемиолог и депутат от коалиционните партньори на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се от социалдемократическата партия, обвини Франция, че се опитва да повлияе на сключваните от ЕС договори в полза на ваксина, разработвана от френската компания "Санофи" и "Глаксо Смит Клайн".

"Франция се погрижи да не бъде закупено прекалено много от германската ваксина за сметка на френската", каза той пред германската телевизия в понеделник. "Убеден съм, че тук става дума не само за съображения от чисто здравно естество."

В същия дух беше и заглавието на първа страница на германския таблоид "Билд" "Франция не допусна повече от германската ваксина", визирайки ваксината на "Санофи"/"Глаксо Смит Клайн" и тази на "Пфайзер", разработена в сътрудничество с германската биотехнологична компания "Бионтех".

Френският министър на европейските въпроси Клеман Бон отказа да приеме обвиненията срещу страната си и ги нарече "недопустими и неверни". "Нелепо е да се противопоставят едни срещу други страни и лаборатории, защото всички страни се нуждаят от всички ваксини, за да ваксинират до лятото максимален брой хора", заяви той.

Напрежението около ваксинацията се разиграва на фона на ускоряване на разпространението на коронавируса в много от държавите членки.

ЕС показа безпрецедентна солидарност пред лицето на пандемията, постигайки съгласие за огромна обща програма за заеми за подпомагане на икономическото възстановяване. По-рано през миналата година обаче имаше и някои обтягания на отношенията, когато отделните страни се запасяваха с лични предпазни средства и едностранно затваряха граничните пунктове.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
541 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини