Германското правителство критикувано за бавни темпове на ваксинационната кампания

  • 04 януари 2021 17:39

  • 376
  • 0
Германското правителство критикувано за бавни темпове на ваксинационната кампания
© Getty Images/Guliver (архив)

Разочарованието от предполагаемите бавни темпове и планирането на имунизационната кампания в Германия срещу COVID-19 става все по-голямо и това накара две от големите политически сили в страната да поискат отговори от канцлерката Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Германия изостава много от други държави в надпреварата за ваксиниране на гражданите в условията на коронавирусната пандемия, заяви Ларс Клингбайл, генерален секретар на Германската социалдемократическа партия, която е коалиционен партньор на консерваторите на Меркел.

Пред обществената телевизия АРД той обвини за това министъра на здравеопазването Йенс Шпан от Християндемократическия съюз на канцлерката.

Шпан беше подложен на натиск и от опозиционната Свободна демократическа партия, заместник-председателят на чиято парламентарна група Михаел Тойрер заяви, че здравният министър "трябва да се извини за ваксинационния провал и хаоса в правителството".

Тойрер призова Меркел да обясни как ще продължи ваксинационната кампания оттук нататък и каза, че ако е необходимо, координирането на програмата трябва да се поеме от самото канцлерство.

Клингбайл поиска "национално усилие" под ръководството лично на Меркел и отново прикани за конференция с фармацевтичните компании, на която да бъдат обсъдени начини да се ускори производството на ваксини.

Засега за употреба в ЕС е одобрена само тази на германската компания Бионтех (BioNTech) и американските ѝ партньори от Пфайзер (Pfizer). Тези две фирми преговарят с потенциални партньори в производството.

Страните от ЕС започнаха по-бавно ваксинирането от САЩ и Великобритания, където регулаторите дадоха с доста по-експедитивни процедури зелена светлина на препарата на Бионтех и Пфайзер.

Европейската комисия поръча за всеки случай ваксини и на други производители, за които все още не е дадено разрешение.

Германия, където е базирана "Бионтех", е критикувана от хора, които смятат, че правителството ѝ не е осигурило толкова дози от ваксината, колкото е можело.

Германия обмисля да забави даването на втора доза ваксина срещу COVID-19

"Поръчахме достатъчно ваксини за Германия и ЕС", заяви Шпан пред вестник "Райнише пост". "Проблемът не е в поръчаните количества. Проблемът е в много ниския първоначален производствен капацитет - в условията на изключително голямо търсене по целия свят", обясни той.

Франк Улрих Монтгомъри, председател на Световната медицинска асоциация, застана на страната на Шпан. Властите в Берлин и Брюксел дотук действат правилно, заяви той.

"Никой не знаеше коя ваксина първа ще пресече регулаторния финал", каза Монтгомъри. Той определи обвиненията като евтин опит да бъдат извлечени политически дивиденти.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини