Новогодишното обръщение на Макрон: Великобритания, климат и COVID-19

  • 01 януари 2021 08:09

  • 2362
  • 0
© Getty Images/Guliver (архив)

Независимо от излизането си от Европейският съюз с Брекзит, Обединеното кралство ще остане "наш приятел и наш съюзник", заяви в новогодишното си обръщение по случай настъпващата 2021 г. френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, предаде Франс прес.

Обединеното кралство остава наш съсед, но и наш приятел и наш съюзник. Този избор за напускане на Европа, този Брекзит, беше плод на временна европейска слабост и на много лъжи и фалшиви обещания, каза френският държавен глава в телевизионното си обръщение.

Исторически момент: Настъпи краят на сагата Брекзит

Президентът подчерта, че преди няколко дни Европейският съюз е подписал споразумение с Лондон за "организиране на бъдещите ни отношения в защита на нашите интереси, нашите индустриалци, нашите рибари и нашето европейско единство".

Макрон посочи още, че иска ясно да каже: нашата съдба е преди всичко в Европа и подчерта, че френският суверенитет преминава през по-силна, по-автономна и по-обединена Европа.
Президентът каза, че е горд, че заедно с правителството е успял да проведе нужните преобразувания и да укрепи доверието.

Джонсън е разговарял с Макрон за облекчаване на транспортния хаос

Благодарение на това успяхме да убедим Германия, а след това и останалите членове на Европейския съюз да изработят уникален и мащабен възстановителен план и да вземем решение за общ и солидарен дълг, за да подготвим по-добре бъдещето си и да се ангажираме с екологичния и дигитален преход, като създадем максимален брой работни места за нашата младеж, подчерта Макрон в обръщението си.

Френският президент каза, че въведеният във Франция възстановителен план ще позволи от идната пролет нататък да се създаде по-силна икономика. Тя трябва едновременно да открива работни места, да е по-новаторска, по-солидарна и да се съобразява с климата и биоразнообразието.

В обръщението си Макрон каза още, че всеки французин ще може през следващата година са се имунизира срещу КОВИД-19, ако пожелае, предаде ТАСС.

Президентът предупреди, че разпространението на коронавируса ще се отразява на положението във Франция до пролетта.

Ваксинация срещу COVID-19 започна във Франция, Португалия, Норвегия, Словакия

В 14-минутната си реч Макрон благодари на съотечествениците си за единството и упоритостта по време на епидемията. Колективната отговорност помогна да спасим живота на много хора и ни позволява да се противопоставим на епидемията, подчерта френският президент.

Макрон изтъкна, че здравната и икономическата криза не свършват на 1 януари, а надеждите са във ваксината, която човечеството е успяло да създаде само за година.

Като водим борба с вируса, с икономическите и социалните последици от епидемията, ще построим Франция на 2030 г., увери Макрон.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини