Със споразумението за Брекзит британският премиер пожертва риболова на страната си

27 декември 2020 08:17

Със споразумението за Брекзит британският премиер пожертва риболова на страната си
© Pixabay
6362 0

Британските рибари заявиха, че със споразумението за Брекзит министър-председателят Борис Джонсън е продал на Европейския съюз богатите рибни залежи във водите на Обединеното кралство, с оглед на значителния според тях достъп до британски води, осигурен със споразумението на европейските рибари, предаде Ройтерс.

Националното сдружение на рибарските организации заяви, че рибната промишленост е била пожертвана от Джонсън. Например, посочва то, британският дял от залежите на рибата пикша в Келтско море ще се увеличат от 10 процента сега на едва 20 на сто, а за следващите пет години останалите 80 процента ще останат в ръцете на европейските риболовни флотилии.

"Накрая премиерът взе решение и се огъна за рибата, въпреки риториката и уверенията", заяви организацията. "Разбира се, сега ще последва мащабно пиар упражнение да се представи споразумението като бляскава победа, но то неизбежно ще бъде възприето от рибната промишленост като поражение."

В Брюксел приключи срещата за търговското споразумение с Великобритания

Британското правителство заяви, че търговското споразумение отразява новата позиция на Обединеното кралство на суверенна и независима морска държава и осигурява значително увеличение на квотата за британските рибари, равняващо се на 25 процента от стойността на европейския улов в британски води.

"Британският (риболовен) флот ще спечели от това 146 милиона лири през следващите пет години", заяви британското правителство. "По този начин се слага край на зависимостта на британския (риболовен) флот от несправедливия механизъм за "относителна стабилност", заложен в Общата европейска политика в областта на риболова и се увеличава на почти две трети делът от целия улов в британски води, падащ се на британските кораби".

Шотландският първи министър Никола Стърджън, лидерът на Шотландската национална партия, заяви, че Джонсън "за пореден път е продал шотландския риболов".

"Обещания, които знаеха, че няма как да бъдат изпълнени, съответно бяха нарушени", каза Стърджън.

"Това е голяма разпродажба", каза Иън Блекфорд, лидерът на ШНП в британския парламент. "Британското правителство под ръководството на Борис Джонсън подписа споразумение, гарантиращо дългосрочен достъп на европейските (рибарски) съдове."

За 2019 г. риболовът е дал само 0,03 процента от британското производство, но много от привържениците на Брекзит смятат този отрасъл за символ на възвърнатия суверенитет, който според тях излизането от ЕС носи.

Германски евродепутат предупреди коя сфера може да пострада най-много след Брекзит

Заедно с преработката на риба и миди секторът дава 0,1 на сто от брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство.

Великобритания ще напусне Общата европейска политика по риболова на 31 декември, но според договореното на Бъдни вечер търговско споразумение сегашните правила до голяма степен ще продължат да действат за преходен период от пет и половина години. След този период ще има ежегодни консултации за установяване на равнището и условията на достъпа на ЕС до британските води.

Novini.bg
6362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини