Гледай на живо

Евро 2020: Испания - Полша 0:0

"Файненшъл таймс": Още днес може да бъде постигната търговска Брекзит сделка

23 декември 2020 17:12

"Файненшъл таймс": Още днес може да бъде постигната търговска Брекзит сделка
© Getty images
749 1

Споразумение за търговските отношения след Брекзит между Европейския съюз и Обединеното кралство може да бъде обявено по-късно днес, съобщи в сряда "Файненшъл таймс".

Въпреки продължаващите въпросителни около риболова и равнопоставените търговски политики, дипломати, близки до преговорите, казаха пред финансово издание, че сделката е много близка и може да се очаква още тази вечер, предаде БНР.

Източници на агенция Ройтерс също съобщиха, че предстои постигането на споразумение и че държавите членки на Европейския съюз започват да подготвят процедурата си за прилагане на нова търговска сделка с Обединеното кралство от 1-ви януари.

Двете страни подадоха редица противоречиви сигнали, като Великобритания заяви по-рано в сряда, че два важни въпроса - риболовът и конкуренцията - все още предстои да бъдат решени и че не е постигнат достатъчен напредък за постигане на търговска сделка.

Надежда за Брекзит сделка върна оптимизма на европейските финансови пазари

Но по време на среща на Европейската комисия, която преговаря с Великобритания от името на всички 27 членки на блока, на постоянните европейски представители в Брюксел беше казано да са готови за среща в четвъртък, ако се стигне до сделка с Великобритания.

"Изглежда сделката е почти готова. Въпросът е да я обявим днес или утре", посочи един от дипломатите от ЕС пред Ройтерс. Дипломатът също така заяви, че Съветът, който представлява държавите членки в Брюксел, е започнал подготовка, за да даде възможност за "условно прилагане" или за ускорено осъществяване на споразумението.

Novini.bg
749 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.12.23 | 19:25

1
Франсетата затвориха границата и боби-тата клекнаха!

Добави коментар

Водещи новини