Евродепутати: Вече е невъзможно да се ратифицира търговско споразумение с Великобритания до края на 2020 г.

21 декември 2020 14:13

Евродепутати: Вече е невъзможно да се ратифицира търговско споразумение с Великобритания до края на 2020 г.
© Novini.bg
1091 1

Европейските депутати смятат, че вече е невъзможно да се ратифицира евентуално търговско споразумение между Великобритания и ЕС за периода след Брекзита, за да може то да влезе в сила от 1 януари, съобщи БТА.

Евродепутатите по-рано бяха заявили, че за да се ратифицира такова споразумение до края на годината, то трябва да се постигне до неделя 20 декември в полунощ.

Хаос във Великобритания с препълнени гари и летища

"Политическите игри в Уестминстър отнеха много време. Сега е невъзможно за Европейския парламент да направи оценка на дадено споразумение преди края на годината. Няма да одобрим никакъв текст. Положението е твърде важно", заяви в Туитър председателят на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер.

Той заяви, че е важно да не се взема прибързано решение за евентуален текст и обеща ЕП да остане конструктивен партньор и споменава "други процедури" за влизането в сила на евентуално споразумение, само 10 дни преди окончателното скъсване между ЕС и Великобритания. Възможно е например сключено в последния момент споразумение да бъде временно прилагано от 1 януари, като ЕП го ратифицира впоследствие.

Според редица европейски източници обаче подобен сценарий е възможен само ако бъде постигнат компромис преди Коледа, в противен случай е неизбежно да има твърд Брекзит, поне за няколко дни. "Ще има фактически твърд Брекзит. На 1 януари ще настъпи голяма промяна и трябва да се подготвим за нея", заяви евродепутатката Натали Лоазо от либералната група "Ообнови Европа".

Отново искат да изхвърлят партията на Орбан от ЕНП

Групата евродепутати, която следи хода на преговорите от името на ЕП ще заседава в днес, за да направи оценка на ситуацията и да обсъди следващите етапи, каза председателят й Дейвид Макалистър от ЕНП. Преговорите между Брюксел и Лондон се възобновяват днес.

Ако не бъде сключено търговско споразумение, Великобритания ще напусне европейския общ пазар и митническия съюз на 31 декември в 23 ч. по Гринуич. Тогава търговията между Великобритания и ЕС ще се извършва по правилата на Световната търговска организация, които предвиждат митнически такси и квоти.

Мая Йорданова
1091 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
britan

2020.12.21 | 16:02

95624
британците как се пазарят. ако беше боко или някой друг местен дерибей - щеше да разписва като селски кмет без да чете. само и само да получи потупване по рамото, а ако и папата го погали по главата още по хубаво ще му стане. като се върне да може да се хвали

Добави коментар

Водещи новини