Фон дер Лайен: Всички страни в ЕС ще започнат ваксинацията в един и същи ден

  • 16 декември 2020 13:07

  • 4571
  • 11
Фон дер Лайен: Всички страни в ЕС ще започнат ваксинацията в един и същи ден
© Getty Images/Guliver

Двадесет и седемте страни в Европейския съюз ще могат да започнат ваксинационната си кампания срещу коронавируса в един и същи ден след положително становище на европейския регулатор за ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех", съобщи днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, цитирана от Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

До седмица първата ваксина ще бъде одобрена, ваксинирането ще може да започне незабавно. Това е огромна задача, така че нека започнем тези ваксинации възможно най-бързо, всички заедно, в един и същи ден, заяви Фон дер Лайен, говорейки по видеоконферентна връзка пред Европейския парламент.

Под натиска на Германия Европейската агенция по лекарствата обяви вчера, че ще вземе решение за ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" на 21 декември, седмица по-рано от първоначално планираното.

След като проучи становището на регулатора и се консултира със страните членки (което ще отнеме няколко дни), ЕК ще може да даде условното си разрешение около Коледа за пускане на препарата в ЕС.

Досега сме купили повече дози ваксина, отколкото са нужни за всички в Европа, чрез договори с различни лаборатории, за да си осигурим "диверсифициран портфейл" от ваксини в процес на разработване, припомни Фон дер Лайен. Както заедно преминаваме през тази пандемия, нека заедно, съгласувано и единно да започнем изкореняването на този ужасен вирус, призова председателката на ЕК.

Ваксината срещу Ковид-19 ще бъде коледен подарък за всички европейци, за всички граждани на нашия континент, заяви в интервю за италианския в. "Република" заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас, цитиран от ДПА. След одобрението на Европейската агенция по лекарствата ще работим със свръхзвукова скорост, за да дадем и нашето одобрение за ваксината. За два дни ще трябва да свършим работа, която обичайно отнема два месеца, отбеляза Схинас и допълни, че това ще даде възможност на страните от ЕС да започнат ваксинацията около 26 декември.

ЕС иска още 180 милиона дози от ваксините на Модерна и Пфайзер

Вчера Италия, Германия, Испания, Белгия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария съобщиха, че ще координират началото на имунизационните си кампании.

Схинас обяви, че ЕК ще започне информационна кампания в подкрепа на ваксинацията и изрази готовност лично да спори със скептиците по въпроса за вируса. "Прекарах ковид през октомври. Ако някой не вярва във вируса, пратете го при мен и ще му кажа какво означава да се бориш със заболяването, лежейки в болница", каза той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4571 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.17 | 16:29

11
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ

2020.12.17 | 13:23

10
със закъснелите ко правите???? ще има ли санкции???
.

2020.12.16 | 16:26

9
Вещице, вещице....
я

2020.12.16 | 14:48

4
я върви на една брюкселска оргия да ти онодят 20-30 души да се успокоиш.
Ая

2020.12.16 | 15:55

8
На нея може да й хареса, но ти ще си умреш прост.

2020.12.16 | 15:52

7
Ще ни избият като скотове,защото еврогейската култура изключва всяка съпротива и мисъл за насилие у индивида.
Истината

2020.12.16 | 15:51

6
А ваксините в Германия и България, едни и същи ли ще да бъдят или само по име ще си приличат!?!
67% от лекарите на "първа линия"

2020.12.16 | 13:56

1
ще изчакаме известно време да видим как върви ваксината, пък тогава, даже да е с партидата за фон дер лайнен.

2020.12.16 | 15:45

5
Никой няма да ни пита дали искаме.Решението беше взето още януари в Давос.Хората са прекалено много за ресурсите на планетата.Трябва да се намалят с поне 4 милиарда.И не е конспирация,защото го твърдят от повече от 10 години.Не е и теория за наше съжаление.
а

2020.12.16 | 14:26

3
Да се ваксинират те, всички политици и прочие ... ще направят добро на всички ни по този начин !
По едно и също време

2020.12.16 | 14:23

2
ще изпукясате

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини