Фаучи се извини за намека, че Великобритания е прибързала с ваксинирането срещу COVID-19

Главният специалист на САЩ по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи се извини за намека, че британските власти са прибързали с разрешението на ваксина срещу КОВИД-19, като заяви, че има "огромно доверие" на регулаторните органи на Великобритания, предава БТА.

Д-р Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, предизвика полемика с предишно интервю, в което заяви, че британските регулатори не са действали "толкова внимателно", колкото американската Агенция за храните и лекарствата. Снощи Фаучи уточни какво е искал да каже - че американските власти действат различно от британските си колеги, а не, че действат по-добре от тях, само че не се изразил правилно.

"Имам голямо доверие в двете научни общности и в регулаторните органи в Обединеното кралство и всеки, който ме познава лично или познава връзките ми с тях в продължение буквално на десетилетие, знае, че това е така", каза Фаучи.

Фаучи пред Зукърбърг: Ваксините срещу COVID-19 не променят човешката ДНК

Великобритания стана първата западна страна, която разреши масова употреба на ваксина срещу КОВИД-19, когато регулаторите дадоха спешно одобрение за продукт на Пфайзер и Бионтех. Критици намекнаха, че британските регулатори са предпочели бързината пред подробното и внимателно проучване на данните за безопасността и ефикасността на ваксината.

Д-р Фаучи отхвърли това твърдение. Той каза, че американският регулатор е принуден да действа по-бавно заради високата степен на скептицизъм към ваксините в САЩ. Ето защо американският регулатор преглежда всички сурови данни от Пфайзер и

Бионтех "по начин, който не би могъл да бъде по-бърз". Според Фаучи Агенцията за храните и лекарствата ще се нуждае от още една седмица, за да завърши прегледа си, но в крайна сметка и в САЩ, и Великобритания ще се стигне до един и същи извод: ваксината е безопасна и ефективна.

Коментари

  1. 2020.12.04 | 21:05
    Кадафи, Асад и Садам били диктатори, а? Вижте какво се случва в САЩ когато някой изкаже мнението си срещу безогледното желание за печалби на корпорациите и помислете!
    1. 2020.12.04 | 21:20
      това не е никакъв аргумент да избиеш 2 или 3 милиона срийци след това си ти няма връщане назаде
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет