Германия иска по-всеобхватно споразумение с Иран

Връщането към съществуващото споразумение за иранската ядрена програма няма да е достатъчно, то трябва да се разшири, за да включи и програмата за балистични ракети, заяви Германия, която е в момента ротационен председател на ЕС, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Връщане към сегашното споразумение няма да бъде достатъчно", заяви германският външен министър Хайко Маас пред "Шпигел" в момент, когато се очаква връщане към тази тема след встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на САЩ. "Ще е необходимо ядрено споразумение плюс, което ще бъде и в наш интерес", добави германският първи дипломат.

Байдън потвърди в сряда, че се отнася позитивно към връщане на САЩ в споразумението, ако иранските власти се върнат към "стриктно спазване" на ограниченията, наложени на ядрената им програма.

Ръст на промишлените поръчки в Германия

"Имаме ясни очаквания към Иран: никакви ядрени оръжия, и също така и никаква програма за балистични ракети, която заплашва целия регион", подчерта Маас, чиято страна е председател на ЕС до края на годината. "Освен това Иран трябва да играе различна роля в региона. Имаме нужда от това споразумение точно, защото не се доверяваме на Иран", заяви той, като добави, че е обсъдил тези въпроси с френския и с британския си колега. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет