Вдигането на ограниченията в Гърция изглежда се отлага

  • 01 декември 2020 09:18

  • 925
  • 0
Вдигането на ограниченията в Гърция изглежда се отлага
© Getty Images/Guliver (архив)

Възможността на системата на здравеопазването да работи с безопасно натоварване ще бъде решаващият фактор, който ще позволи на експертите в Гърция да препоръчат отмяна на ограничителните мерки срещу пандемията, пише във водеща статия атинският ежедневник "Катимерини".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Първите признаци за облекчаване на напрежението в здравеопазването се очакват в началото на следващата седмица, предаде БТА. 

Намаляват заразените с COVID-19 в Гърция

Показателно за натиска върху здравната система е, че вчера в гръцка Македония е имало едва пет свободни легла в интензивните отделения на болниците, а в Тесалия е нямало нито едно.

Освен това според експертите за облекчаване на мерките е необходимо дневният брой на новозаразените да не надвишава 500, значение имат и процентът на положителните тестове и числото на възпроизводство на вируса Rt. На основата на наличните данни очакваното на 7 декември вдигане на мерките се отдалечава, коментира вестникът. 

Солунският вестник "Типос Тесалоникис" пише под заглавие "Затворен град до 2021 г.", че вдигането на локдауна ще стане с бавни и внимателни стъпки. Местното самоуправление в Солун се е обявило против бързо "отваряне".

От друга страна за първи път в Солун е отбелязан значителен спад на денонощния брой на заразените, който вчера е бил 213 души.

Нов рекорд на починалите от коронавирус в Гърция

Опозиционният печат обвинява правителството в манипулиране на данните за пандемията от коронавирус в страната. Според "Ефимерида тон синдактон" съществуват две бази данни с информация за разпространението на вируса, като по случая е започнала прокурорска проверка.

Вестникът на опозиционната СИРИЗА "Авги" обвинява правителствения говорител Стелиос Пецас и членове на кабинета в операция за прикриване на случая.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
925 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини