Подновиха делото срещу Никола Саркози за корупция и търговия с влияние

  • 30 ноември 2020 18:05

  • 485
  • 1
Подновиха делото срещу Никола Саркози за корупция и търговия с влияние
© Getty Images

Бившият френски президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в разкритикува днес "подлите обвинения", които го "преследват" вече шест години, предаде Франс прес.

Това стана при подновяването на съдебния процес срещу него за корупция и търговия с влияние. Той отрича да е виновен.

Делото срещу Саркози трябваше да бъде подновено миналия понеделник, но това не стана. Имаше опити да се отложи и днешното заседание по здравни причини, свързани с пандемията и крехкото здраве на един от заподозрените - бившия магистрат Жилбер Азибер, но в крайна сметка след медицинска експертиза бе решено да няма отлагане.

На заседанието днес всички бяха с маски.

Никола Саркози получи ново обвинение

По случая 65-годишният Саркози е заподозрян, че заедно с адвоката си Тиери Ерзог са се опитали да подкупят Жилбер Азибер, заемал пост във френския Касационен съд. Обвинението твърди, че бившият президент се опитвал да се сдобие със секретни информации и дори да повлияе на дело в Касационния съд срещу самия него. Според прокуратурата Саркози "дал едно рамо" на Жилбер Азибер, за да бъде той назначен на престижен пост в Монако, който той искал да получи от известно време. До назначение в крайна сметка обаче така и не се стигнало, припомня Франс прес. Поверителната информация, която се стремял да получи Саркози, касаела дело за възможно незаконно финансиране на президентската му кампания през 2007 г. от страна на Лилиан Бетанкур, наследницата на френския козметичен гигант "Л'Ореал". Следствието разполага с много записи на прехванати телефонни разговори на Саркози по тази тема, допълва ТАСС.

Днес защитата на Сакрози оспори валидността на обвиненията. Адвокатката на Саркози - Жаклин Лафонт, пледира за анулиране на цялия процес заради много сериозни процедурни нарушения, предаде Франс прес.

Ако вината на Саркози бъде призната, той може да получи 10 години затвор и един милион евро глоба.

А до прехващането на разговорите между Саркози и адвоката му се е стигнало в хода на разследване, касаещо пък подозренията за либийско финансиране на президентската кампания на Саркози през 2007 г.
Преди Саркози само бившият президент Жак Ширак беше осъден през 2011 г. по случай за фиктивни назначения в кметството на Париж. Но той така и не се яви в съда заради здравословни проблеми, допълва Франс прес.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
485 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.30 | 18:43

1
Николчо,ами Кадафи,а???

Добави коментар

Водещи новини