Никола Саркози получи ново обвинение

  • 16 октомври 2020 18:16

  • 1032
  • 2
Никола Саркози получи ново обвинение
© Getty Images/Guliver

Разследванията срещу бившия френски президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в по подозрения в получаване на незаконни средства от Либия за успешната му предизборна кампания през 2007 г. са довели до ново обвинение срещу него - в "престъпно сдружение", съобщиха днес съдебни източници, потвърждавайки информация на сайта "Медиапарт".

През 2018 г. френските съдебни власти започнаха разследване срещу Саркози, който беше обвинен в подкупи, незаконно финансиране на предизборната кампания и подпомагане и подбуждане на злоупотреби с либийски публични средства. Бившият държавен глава е обвинен в получаване на незаконни средства от режима на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи за предизборната кампания през 2007 г. Саркози, който беше президент от 2007 до 2012 г., отрича обвиненията.

Изправят Никола Саркози пред съда през октомври

Днес той изрази изненада в Туитър от новото обвинение и посочи, че е бил разпитван четири дни по този въпрос и невинността му отново се поставя под съмнение. "Французите трябва да знаят, че съм невинен. Несправедливостта няма да победи", написа Саркози.

Освен по обвиненията, свързани с Либия, 65-годишният бивш президент трябва да се изправи идния месец пред съда по обвинения за подкупи. Саркози и адвокатът му са обвинени в корупция и злоупотреба с влияние в предполагаем опит да бъде получена информация от високопоставен служител на съдебната власт по друго дело. Обвиненията се основават на записани разговори между Саркози и неговия юридически съветник Тиери Ерцог.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1032 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Той

2020.10.16 | 21:00

2
Ако не беше той, българските сестри щяхме да ги забравим вече.
Анатема Айду Ци !

2020.10.16 | 19:50

1
А Прероден Пастиркин обикаля като простинал конь из Гърция и никой не му търси сметка!

Добави коментар

Водещи новини