ЕК: Емисиите парникови газове спаднаха до най-ниското си равнище през последните 30 г.

Европейската комисия прие ежегодния си Доклад за напредъка на действията в областта на климата в ЕС, в който се разглежда изпълнението на целите на ЕС във връзка с намаляването на емисиите на парникови газове през 2019 г. Емисиите на парникови газове в ЕС-27 са намалели с 3,7 % спрямо предходната година, докато БВП е отбелязал растеж с 1,5 %, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Понастоящем емисиите са с 24 % по-ниски в сравнение с равнищата от 1990 г.Тази финансова подкрепа включва безвъзмездни средства за оборотен капитал за микро-, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми.

EK прие серия от предложения и доклади свързани с енергийната политика

Емисиите, обхванати от схемата за търговия с емисии (СТЕ на ЕС), отбелязаха най-голям спад през 2019 г., като намаляха с 9,1 %, или с около 152 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид, в сравнение с 2018 г. Това намаление се дължи основно на енергийния сектор, където емисиите са спаднали с близо 15 % в резултат главно на замяната на производството на електроенергия чрез изгаряне на въглища с производство на електроенергия от възобновяеми източници и газ.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет