EK прие серия от предложения и доклади свързани с енергийната политика

  • 14 октомври 2020 18:48

  • 310
  • 0
EK прие серия от предложения и доклади свързани с енергийната политика
© Pixabay

Европейската комисия прие серия от предложения и доклади свързани с енергийната политика, които са от съществено значение за осъществяване на целите на Европейския зелен пакт, за постигане на неутралност по отношение на климата към 2050 г. и за реализиране на повишените амбиции за намаляване на парниковите газове към 2030 г.

Комисията публикува Стратегия за вълна на саниране с цел подобряване на енергийните характеристики на сградите. Идеята е най-малко да се удвои процента на саниране през следващите десет години, така че чрез него да се постигне по-висока енергийна и ресурсна ефективност. Така ще се подобри качеството на живот на хората, които живеят в сградите или ги използват, ще се намалят емисиите на парникови газове в Европа, ще се насърчи цифровизацията и ще се подобри повторната употреба и рециклирането на материалите. До 2030 г. е възможно да бъдат санирани 35 милиона сгради и да се създадат до 160 000 допълнителни екологсъобразни работни места в строителния сектор.

БЕХ дава 55 млн. лева заем на "Марица-изток", 5 млн. лева отиват за по-високи заплати на работниците

Европейската комисия представи също така стратегия на ЕС за намаляване на емисиите на метан, който е вторият най-голям виновник за изменението на климата след въглеродния диоксид. В представената стратегия се съдържат мерки за намаляване на емисиите на метан в Европа и в останалите части на света. Тя включва законодателни и незаконодателни действия в енергетиката, селското стопанство и сектора на отпадъците. Комисията прие и публикува също и Доклад за състоянието на енергийния съюз за 2020 г. и придружаващите го документи, включително и индивидуалните оценки на 27-те национални плана в областта на енергетиката и климата (НПЕК). В тях се анализират пътя и амбициите на всяка държава членка към текущите цели за климата и енергетиката за 2030 г. 

Замърсяването на въздуха убива 13 души всяка минута

Европейската комисия прие и Стратегията на ЕС за устойчивост в областта на химикалите. Стратегията е първата стъпка към постигането на амбицията за нулево замърсяване с цел осигуряване на нетоксична околна среда, обявена в Европейския зелен пакт. Стратегията ще стимулира иновациите за безопасни и устойчиви химикали и ще повиши защитата на човешкото здраве и околната среда от опасни химикали. Това включва забрана за употребата на най-вредните химикали в потребителски продукти като играчки, артикули за деца, козметични продукти, детергенти, материали, предназначени за контакт с храни, и текстил, освен ако не се докаже, че тя е от съществено значение за обществото, и гарантиране на по-безопасна и устойчива употреба на всички химикали.

Стратегията определя конкретни действия, за да бъдат химикалите безопасни и устойчиви още при проектирането и всички техни ползи да бъдат оползотворени без вредни последици за планетата и за настоящите и бъдещите поколения. Предвидени са редица действия за иновации и инвестиции, които да съпътстват химическата промишленост по време на прехода. Стратегията също така насочва вниманието на държавите членки към възможностите, които предлага Механизмът за възстановяване и устойчивост, за инвестиции в екологичния и цифровия преход на промишлените сектори на ЕС, в това число и на химическия сектор, съобщават от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини