ЕК: Унгария може да приложи руската ваксина, но на своя отговорност

  • 30 ноември 2020 14:04

  • 612
  • 0
ЕК: Унгария може да приложи руската ваксина, но на своя отговорност
© Gettyimages (архив)

Унгария има правото по спешна процедура да внесе руската ваксина срещу COVID-19 за ограничено време и без одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), но Будапеща носи цялата отговорност. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Той отбеляза, че ЕК горещо препоръчва всяка ваксина да бъде проверявана и одобрявана от ЕАЛ, преди да бъде пусната на пазара. По неговите думи всички ваксини, договаряни от Комисията, подлежат на подобно одобрение.

Русия ще позволи на унгарски лекари да се запознаят с процеса на производство на ваксина срещу COVID-19

Говорителят поясни, че Унгария има право да прилага ваксина без европейско одобрение, но в този случай няма да може да я разпространява в останалите страни от ЕС. Комисията няма данни за руската ваксина, добави той. По неговите думи държавите в ЕС сами ще решат дали предстоящата кампания по ваксинация да бъде доброволна или задължителна, а Комисията е готова да съдейства със съвети, информира БТА.

Досега ЕК не изпълнява настояването на Европейския парламент да представи подробности за сключваните предварителни договори за доставка на ваксини с обяснението, че съдържат поверителни текстове. По данни в белгийски медии ЕК подписва договори, които предвиждат отговорността за щети от доставените по европейска поръчка ваксини да се носи от държавите в ЕС. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
612 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини