Виктор Орбан призова Германия да отложи повдигането на въпроса за върховенството на закона

Унгарският премиер Виктор Орбан призова Германия да не обвързва отпускането на средства от бюджета на Европейския съюз с придържането към върховенството на закона в блока и заяви, че да се иска от него да подкрепи подобно обвързване е равносилно на самоубийство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналата седмица Унгария и Полша наложиха вето на предложенията, които биха направили възможно страните, непокриващи стандартите на ЕС за върховенство на закона да бъдат лишени от достъп до фондовете на блока от следващия му бюджет и от фонда за възстановяване от пандемията на стойност 750 млрд. евро. В интервю за германския седмичник "Цайт" Орбан обвини Европейския парламент и Германия за обвързването на двата въпроса, макар че лидерите на страните от ЕС, включително Орбан, вече да са се съгласили на подобно обвързване на преговори през юли.

"ЕП се опита да обвърже двете неща със задна дата, заплашвайки да блокира бюджета и помощта за коронавируса, ако не бъдат обвързани с нов, неуточнен механизъм за върховенството на закона", каза унгарският премиер.

Виктор Орбан: Наложихме вето на бюджета на ЕС заради изнудването с имигранти

"Както виждаме, Германското председателство е решило да последва евродепутатите, отклонявайки се от взетото през юли решение", добави Орбан. Германия, която в момента председателства ЕС, задава дневния ред за срещите на европейските лидери.

Според Орбан обсъждането на механизъм за върховенството на закона трябва да бъде отложено за периода след приемането на бюджета на ЕС.

Коментари

  1. 2020.11.25 | 20:02
    Германия няма дрyг шанс след това да приемат закона и да наложат вето с преходен период 5 години
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет