ЕП притиска ЕК да предприеме бързо действия срещу нарушителите на законността

  • 10 юни 2021 14:54

  • 327
  • 4
ЕП притиска ЕК да предприеме бързо действия срещу нарушителите на законността
© Pixabay

Европейският парламент прие днес решение, с което настоява Европейската комисия до две седмици да предприеме действия, свързани с възможността за ограничаване или спиране на бюджета на ЕС към страни, в които е нарушено върховенството на закона, предаде БТА.

Призивът бе приет с 506 гласа "за", 150 "против" и 28 въздържали се, се отбелязва в съобщение на ЕП. Отчита се, че макар новите бюджетни правила да влязоха в сила от 1 януари, ЕК не е предложила мерки досега и не е последвала настояването на евродепутатите това да се случи до 1 юни. ЕП предупреждава, че това е достатъчно въпросът да бъде отнесен до Съда на ЕС и че започва подготовка за внасяне на иск.

Евродепутатите очакват ЕК бързо да се заеме с тежките нарушения на принципа на правовата държава там, където сериозно е застрашено справедливото, законно и безпристрастно разпределение на европейския бюджет. Според ЕП следва да се прилагат всички възможности, включително и предложение за задействане на процедурата по чл.7 от договора за ЕС, по която дадена страна може да бъде лишена от право на глас при взимането на общите решения.

ЕК очаква от България окончателни присъди за корупция на високо равнище

ЕП добавя, че нарушенията на демокрацията и основните права, включително нападките срещу свободата на медиите и журналистите, както и на свободата на сдружаване и събиране, трябва да бъдат сред поводите за предприемане на бюджетни мерки.

ЕК съобщи по-рано, че очаква решение на Съда на ЕС до дни по жалбата на Полша и Унгария срещу новите бюджетни правила. Комисията отбеляза, че вече е готова с първите набелязани стъпки, но предпочита да изчака съдебното становище.

Novini.bg
327 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Naldabvgma

2021.06.11 | 11:02

4
М­­­л­­­а­­­д­а­­­ ­м­­­о­­­к­­­р­а­­­ ­­у­­ч­­­е­­­н­и­ч­к­­а­­ ­ч­­­у­­к­­а­­­ ­­­ ­W­­ ­­W­ ­­W­­­ ­­­.­­­ ­­­B­ ­G­­ ­1­­ ­7­­ ­­.­­­ ­­C­­ ­L­­­ ­­­U­ ­­B
Pamnnnva

2021.06.11 | 10:47

3
М­­л­а­д­­­а­­ ­­м­­­о­­­к­р­­а­­ ­­у­­­ч­­­е­­­н­и­­ч­к­а­­­ ­ч­у­­к­­­а­ ­­­ ­W­­­ ­W­ ­­W­­­ ­­.­­­ ­­­B­­­ ­­­G­­ ­­1­ ­7­­ ­.­ ­­C­­ ­L­­ ­U­­­ ­­­B
Janerfjea

2021.06.10 | 17:02

2
М­­л­­а­­д­­­а­ ­­­м­о­­к­р­а­ ­­­у­­­ч­­е­­­н­­­и­ч­­­к­а­ ­­­ч­­у­­к­а­­­ ­­­ ­­W­­ ­­­W­­ ­W­­ ­­.­­­ ­­­B­­­ ­G­­ ­­­1­­ ­7­­ ­.­­ ­C­ ­­L­ ­­­U­­­ ­B

2021.06.10 | 16:00

1
Ковид диктатурата срина европейското право със земята. Какви права или свобода на словото? Трибунал за виновните и после почваме на ново.

Добави коментар

Водещи новини