Съд в Шотландия разглежда жалбата на близки на единствения осъден за атентата над Локърби

  • 24 ноември 2020 09:40

  • 318
  • 0
Съд в Шотландия разглежда жалбата на близки на единствения осъден за атентата над Локърби
© Getty (архив)

Висшият наказателен съд на Шотландия, най-висшата съдебна инстанция там, от днес до петък разглежда жалбата на семейството на либиеца Абделбасет ал Меграхи, осъден за атентата срещу американски самолет, извършен над шотландското село Локърби през 1988 г., предаде АФП.


Процесът ще се гледа във виртуален формат. Меграхи почина от рак. Близките му искат той да бъде реабилитиран посмъртно. Меграхи, който беше агент на либийските разузнавателни служби винаги е твърдял, че е невинен. Той беше осъден на доживотен затвор през 2001 г. от специален шотландски съд, създаден на неутрален терен в Нидерландия.

Атентаторът от Локърби е в критично състояние

Атентатът беше извършен срещу Боинг 747 на компания Пан Ам, който се взриви на 21 декември 1988 г. над Локърби. Загинаха 270 души, сред които много британци и американци. Сред жертвите имаше и 11 души в Локърби. Това беше най-кървавият атентат на територията на Обединеното кралство.

Меграхи бе освободен от затвора през 2009 г. по медицински причини и почина три години по-късно на 60 години в Либия, където беше посрещнат като герой.

През март, сезирана от семейството на либиеца, Шотландската комисия за преразглеждане на присъдите реши да сезира на свой ред Висшия наказателен съд на Шотландия, не изключвайки да е допусната съдебна грешка. Комисията посочи, че присъдата е била "неразумна" заради слабите доказателства, представени в подкрепа на вината на Меграхи.

Адвокатите на семейство Меграхи съжаляват, че външният министър на Великобритания Доминик Рааб реши да спре разпространението на секретни документи, свързани със случая. Като аргумент той изтъкна, че това ще нанесе реални вреди на националната сигурност на Обединеното кралство.

Според в. "Гардиън" в тези секретни документи се споменавал агент на йорданското разузнаване в Народния фронт за освобождение на Палестина - Главно командване.

По време на процеса срещу Меграхи съдиите отхвърлиха теорията, обвиняваща Иран, Сирия и тази палестинска групировка, че са действали срещу самолета над Локърби в отговор на инцидентното унищожаване на ирански самолет с американска ракета през юли 1988 г., при което загинаха 290 души, припомня Франс прес.

Последвайте канала на

318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини