Отложиха делото срещу Никола Саркози за корупция

Малко след началото си делото срещу бившия френски президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в за корупция днес беше отложено до четвъртък, след като един от другите обвиняеми поиска отлагане по здравословни причини, предадоха световниоте агенции, цитирани от БТА.

Съдът нареди да се направи медицинско изследване на 73-годишния бивш съдия Жилбер Азибер, който не се яви на днешното първо съдебно заседание по медицински причини.

Азибер е бивш високопоставен магистрат от Касационния съд - най-висшата съдебна инстанция в страната. По това дело експрезидентът Саркози е обвинен, че се е опитал да подкупи Азибер, за да получи поверителна информация за друго разследване, през 2014 г., свързано с финансирането на предизборната му кампания.

Саркози е обвинен в корупция и търговия с влияние при скандал, свързан с телефонно подслушване. Това е първото подобно дело за 65-годишния политик, който беше обект на няколко други съдебни разследвания, откакто напусна поста си през 2012 г.

Никола Саркози получи ново обвинение

Бившият държавен глава се изправя пред съда в Париж заедно с 65-годишния си адвокат Тиери Ерзог и Жилбер Азибер. Ако бъдат признати за виновни, те може да получат присъди до 10 години затвор и глоба до 1 милион евро. Тримата отричат да са извършили закононарушение. Саркози и Ерзог са заподозрени, че са обещали на Азибер работа в Монако в замяна на предоставяне на информация за разследване за предполагаемо незаконно финансиране на кандидатпрезидентската кампания през 2007 г., получено от най-богатата французойка - наследничката на концерна "Л'Ореал" Лилиан Бетанкур.

Саркози пристигна в съда в Париж, заобиколен от своите адвокати и бодигардове в присъствието на десетки журналисти. Процесът започна без Азибер, чийто адвокат поиска от името на клиента си отлагане, заради влошено здраве и рисковете да пътува и да се яви пред съда в разгара на коронавирусната пандемия. Преди Саркози само един бивш френски президент - Жак Ширак - е бил съден и осъден, през 2011 г., на две години условно за злоупотреба с държавни средства. Саркози обаче е единственият в следвоенно време държавен глава, съден за корупция.

Коментари

  1. 2020.11.23 | 21:18
    А зъбатият Конь и прероден Пастиркин обикалят като простинали и нито бухалки,нито каскети притесняват .
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет