Датската крайна десница иска карикатурите на пророка Мохамед отново да бъдат публикувани

Датска крайнодясна партия обяви, че започва кампания на повторно публикуване на карикатурите на пророка Мохамед, съобщи БТА.

Френският учител Самюел Пати показал карикатурите в час няколко дни преди да бъде убит в предградие на Париж по-рано този месец.

"Убийството на Самюел Пати е причината на кампанията, с която искаме да подкрепим семейството му и да се борим за свободата на словото", заяви Перниле Вермунд, председателка на партия Новите десни, която има четирима депутати в 179-местния датски парламент.

На уебсайта си формацията събира средства за "публикуване на реклами с карикатурите на (френското сатирично издание) "Шарли ебдо" в датските вестници". Кампанията предизвика смесени чувства в датските медии.

"В "Екстра бладет" ще вземем позиция по рекламата на Новите десни, когато я видим. Не преди това", написа в Туитър главният редактор на таблоида Поул Мадсен.

"Осъждаме мюсюлманския тероризъм и подкрепяме на 100 процента Франция, убитите и свободата на изразяване, но винаги с уважение към нашите служители", добави той. "Изобщо не съм сигурна, че това ще бъде публикувано, но като политик съм длъжна да заема позиция, за да може развитието на обществото да бъде в посока повече свобода на изразяване, а не по-малко", заяви Вермунд.

Ердоган прати Макрон на психотерапевт

Карикатурите на пророка Мохамед бяха публикувани за първи път преди 15 години от датския всекидневник "Юландс постен", като предизвикаха недоволството на множество мюсюлмани в целия свят и доведоха до насилие и протести срещу Дания. Стриктната форма на исляма забранява всякакви изображения на пророка Мохамед.

След това карикатурите бяха публикувани през 2006 г. от "Шарли ебдо" и други европейски медии, в защита на свободата на медиите. През 2015 г. в редакцията на френското сатирично издание бе извършено джихадистко нападение, при което бяха убити 12 души.

Коментари

  1. 2020.10.30 | 17:57
    убийствата ще продължават докато трае тая еврогейска толерастия. искахте мултикултурност - ето ви. каквото искахте това получихте. педали.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет