Папата продължава да се въздържа да носи предпазна маска на аудиенция, въпреки критиките

Папа Франциск описа пандемията от COVID-19 като страховита дама, но нито той, нито най-близките му помощници носеха маски на редовната днешна аудиенция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В началото на аудиенцията, която се проведе на закрито, светият отец се извини на вярващите, че не слиза от мраморната сцена и не отива при тях. "Ще стоя тук. Много ми се иска да сляза долу и да ви поздравя поотделно, но трябва да спазваме дистанция", каза папата пред неколкостотин души, почти всички с маски.

"Ако сляза, хората веднага ще се скупчат и това е в разрез с предпазливостта, предпазните мерки, които трябва да спазваме, изправени пред тази дама, наречена Ковид, която ни причинява толкова много вреди", каза папата.

Франциск и повече му помощници и преводачи на сцената не носеха маски. Швейцарските гвардейци и официалните фотографи на сцената бяха с маски, но епископите и свещениците, които поздравиха папата в близък контакт, сваляха маските докато се приближаваха до него.

Тринайсет гвардейци и човек от резиденцията, в която живее папата, неотдавна дадоха положителни проби за COVID-19.

Папата прие испанския премиер на аудиенция без маски

Светият отец, на когото като младеж е била отстранена част от белия дроб, стана обект на критики, главно в социалните медии, за това, че не носи маска на обществени места.

На 20 октомври той беше с маска в продължение на няколко часа на религиозна служба в Рим с други религиозни лидери и я свали, само за да произнесе обръщението си.

Миналата събота в частната библиотека на папата нямаше нито един човек с маска, докато Франциск разговаряше с испанския премиер Педро Санчес и неговата делегация.

На вчерашен онлайн брифинг отец Аугусто Зампини - член на комисията, създадена от папата, за да му дава съвети във връзка със социалния ефект на кризата, призна, че Франциск е непоследователен.

Опитваме се да го убедим и почти сме успели, каза отец Зампини.
 

Коментари

  1. 2020.10.28 | 18:54
    може да е педофил ама не е тъп
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет