По-строги мерки в Брюксел заради пандемията

От днес в Брюксел влизат в сила допълнителни мерки срещу коронавируса и тревожната тенденция на рязко увеличаване на заразените, предава БНР. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15938

Данните за миналата седмица показват, че установените ежедневно случаи в страната са около 12 500, или с 44 на сто повече от предходната. Хоспитализираните са около 468 души дневно, което е с 85 на сто повече, а починалите вследствие на коронавируса са 10 810.

Удължава се вечерният час от 22.00 до 6.00 часа, като досега беше от полунощ до 5.00 часа. Спортните зали се затварят, също и културните учреждения. Забранено е организирането на спортни състезания, както и на училищни екскурзии. Носенето на маски на обществени места става задължително.

Белгия обяви нов рекорд на новозаразени за денонощие

Затворени са всички заведения, само тези, които разнасят храна, приключват работа в 22.00 часа. Всички магазини затварят в 20.00 часа, като е разрешено да пазарува един човек от домакинство.

Затворени са църкви, джамии и всякакви места за религиозни прояви. Няма да има шествия за Хелоуин.

От сряда гимназистите ще продължат обучението си от дистанция до края на седмицата. След това всички ученици излизат в редовната си едноседмична ваканция, която е удължена с още три дни за френскоговорещите училища.

Малко по-омекотени са мерките в регион Валония. Там, например, имат право да пазаруват по двама души от домакинство, а деца до 12 години могат да спортуват на закрито.

Тези мерки и за двата региона засега са до 19-и ноември, като могат да бъдат преразглеждани според развитието на ситуацията.

На този етап мерките във Фландрия не са променени. Премиерът Ян Янбон не изключи възможността да направи това, но до вчера вечерта нямаше решение в тази насока. Той предупреди, че след около 2 седмици може да се направи реална преценка за ефекта от въведените мерки и добави, че каквото и да се случва, трябва да взема превес хладният разум.

Колкото до европейските институции, забранен е достъпът на журналисти до Комисията и Съвета, а от Европейския парламент настойчиво ги приканват да не отиват там, освен ако не е крайно наложително. По последна информация, ще бъде намален броят на физическите срещи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15938

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет