Бизнесът на Божков в Молдова разследван и за неплатени данъци

  • 22 октомври 2020 19:12

  • 2646
  • 7
Бизнесът на Божков в Молдова разследван и за неплатени данъци
© bulphoto (архив)

Главната прокуратура на Молдова разследва криминално дело за монополизацията на хазартния бизнес в Молдова, съобщи по време на брифинг днес главният прокурор Александр Стояногло. Държавни чиновници от Министерството на икономиката и Лицензионната палата са действали в свой личен интерес и в интерес на трети лица, разкри той, цитиран от "24 часа".

Прокурорите проверяват "пътя на действията, които са довели до ощетяване на държавния бюджет заради съмнителните схеми на някои чуждестранни компании и монополен контрол над хазартния бизнес. За да се постигне това на ниво правителство и парламент е била приета "съответстваща нормативна база", каза Стояногло.

В Молдова също погнаха Васил Божков

Той припомни, че през 2016 г. в Молдова бяха отнети лицензите на всички игрални заведения.

"Бяха закрити около 60 предприятия, хиляди останаха без работа. Десетки фирми и хора бяха незаконно привлечени към наказателна отговорност. Десетки предприятия и в този момент получава компенсации от Министерството на финансите за спирането на лицензите", каза главният прокурор на Молдова.

Той поясни, че тези фирми са платили лицензите си в аванс и затова сега министерството им връща милиони леи. Някои представители на властите, "действащи в интерес на трети лица", разработили и приели поправки в законите, които направили игралния бизнес монопол на държавната фирма "Национална лотария на Молдова", разказа Стояногло.

После държавата решава, че за организацията на хазартния бизнес трябва да бъде намерен частен партньор. Министерството на икономиката и инфраструктурата поставило такива "технически условия" за потенциалните кандидати, че още на старта да отпаднат молдовските компании. Очевидно е, че всичките условия са направени за конкретна фирма, каза Стояногло.

Изискването към партньора по развитието на лотарията били: наличие на подобен бизнес в друга страна, поне три години опит в този бизнес и годишен оборот за последните три години не по-малко от 500 млн. евро. От партньора по игрални автомати се искал също тригодишен опит в бизнеса, не по-малко от 5000 автомата в "различни европейски страни", а освен това и сам да произвежда игрални автомати.

На тези условия в областта на букмейкърството и лотарията отговорила и станала партньор на държавата NGM Company, с учредител регистрината в Дубай компания NGM SPC Limited. Тя е собственост на две български фирми "Национална лотария" АД и "Ню геймс"АД, и двете на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от.

След сключването на договора за публично-частно партньорство Националната лотария на Молдова трябвало да получава 75% от печалбата, а частният партньор - 25%. Според главния прокурор държавата е получавала само 11,4%, а частникът - 89,6%. Това се получавало, защото държавната фирма изплащала печалбите. От 1 октомври 2018 г. до май 2019 г. в Молдова са продадени лотарийни билети за 325,98 млн. леи. (1 молдовска лея е равна на 0,097 лв.) От тях държавната "Национална лотария на Молдова" е получила 39,5 млн. леи, а фирмата на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от - 81,5 млн.

В сферата на игралните автомати държавната компания също понесла загуби. По думите на Стояногло в интерес на трети лица правителството е "намалило или премахнало" данъчните плащания на хазартния бизнес. Прокурорите са сметнали, че заради това през 2017-2018 г. Молдова е изгубила около 400 млн. леи.(38 800 000 лв.)

*** Сайтът Нюзмейкър припомня, че през 2016 г. Лицензионната палата отнема всичките 65 лиценза за хазарт. Тогавашният лидер на Демократическата партия е обявил война на хазарта. По данни на полицията в Молдова е имало около 320 игрални заведения. Оборотът на този пазар е бил около 300 млн. леи, според Асоциацията на развлекателния бизнес. След няколко месеца демократите прокарали поправки в законите, според които хазартът става монопол на държавната фирма "Национална лотария на Молдова". Законопроектът е приет с ускорени темпове - от влизането му в парламента до гласуването минават само две седмици. После властите решават да намерят частни партньори на Националната лотария. За игралните автомати този партньор е австрийската Novomatic AG, а за букмейкърството и лотарията — NGM Company на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от. Сайтът съобщава за разследването и обвиненията срещу Божков в България. От пресслужбата на NGM Company им съобщили, че разследването срещу Божков в България няма нищо общо с лотарийния бизнес в Молдова.

Novini.bg
2646 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Lissa

2020.10.23 | 01:44

4
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
КЪНЧО

2021.01.29 | 12:28

7
не ми трябва жена за секс а мъж.

2020.10.23 | 16:27

6
те са истинската МАФИЯ....В.Божков и Цв.Василев
Черепа е пътник

2020.10.22 | 19:51

2
Още рита, но вече е пътник.
Тиквата също...............

2020.10.23 | 04:37

5

2020.10.22 | 19:33

1
Аве Череп ти каза ли им за Молдовската фирма в германия със гомемите задължения където си платил на Шиши да излязат неговите хора от далаверата за да ти дадът Молдовския пазар
ОН

2020.10.23 | 01:21

3
oставка,оставкаааааа.

Добави коментар

Водещи новини