Данните за COVID-19 в Унгария преминаха две психологически граници

  • 14 октомври 2020 17:50

  • 1003
  • 1
Данните за COVID-19 в Унгария преминаха две психологически граници
© Getty Images/Guliver

Данните за пандемията от коронавируса в Унгария преминаха днес две психологически бариери, след като общият брой на заразените надмина 40 000, а на смъртните случаи - 1000, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

В същото време експертите предупредиха, че недостатъчното тестиране не отразява реалния ръст на заразата и вещае въвеждане на нова карантина. Унгария премини първата пролетна вълна на COVID-19 сравнително добре благодарение на строга карантина, но подобно на съседни страни, като например Чехия, сега се сблъсква с рязък скок на заразените през последния месец. Властите в Будапеща обаче все още не желаят да въвеждат по-строги ограничения, които биха задълбочили икономическия спад. Премиерът Виктор Орбан каза, че Унгария трябва да избегне нова национална карантина. След като икономическото производство спадна с 13,6 на сто на годишна база през второто тримесечие, правителството очаква икономиката да се свие с 5 до 7 процента тази година.

Унгария регистрира рекорд от над 1300 новозаразени с COVID-19

Според днешните данни 10-милионна Унгария до момента е регистрирала 40 782 случая на коронавируса и 1023 смъртни случая. "Никой обаче не знае колко е реалният брой на заразените, - каза епидемиологът Андраш Чилек, който е съветник на Унгарската медицинска камара. "Нашата здравна система не е в състояние да извършва повече тестове", допълни той.

Специалистът сравни капацитета на унгарските лаборатории за тестиране за коронавируса с ръчно пълнене на бутилки с бира на поточна линия. "Това е ужасно ниска производителност", подчерта той. Според Чилек онези, които са на първа линия в борбата с коронавируса включително лекари и учители, трябва да имат приоритет при тестирането. По този повод правителствен говорител отговори, че "ние тестваме толкова, колкото е необходимо според експертите".

А според експерта от Националния център за обществено здраве Беатрикс Ороси, разпространението на инфекцията нито се е забавило, нито е достигнало плато. Тя също призна, че въвеждането на повторна карантина в Унгария може рано или късно да се окаже неизбежно.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
1003 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Off

2020.10.14 | 18:38

1
Къде е Георги Марков - доносника да ни обясни как Орбан се справя прекрасно с епидемията?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини