Финландската министър-председателка символично предаде управлението за един ден на тийнейджърка

  • 07 октомври 2020 19:18

  • 625
  • 2
Финландската министър-председателка символично предаде управлението за един ден на тийнейджърка
© Gettyimages

Финландската министър-председателка Сана Марин символично предаде управлението за един ден днес на тийнейджърка, предаде Франс прес.
16-годишното момиче замести премиерката в рамките на кампания за насърчаване на правата на жените.


На стъпалата пред финландския парламент, след среща с министъра на правосъдието, Аава Мурто заяви пред журналисти, че има "вълнуващ ден", през който "научава нови неща за законодателството".
Програмата на тийнейджърката, родом от Веекси, малко градче в Южна Финландия, предвижда и срещи с депутати и с двама министри.


За Аава Мурто посланието е ясно: "Момичетата трябва да осъзнаят по-добре колко са важни и че са също толкова добри колкото и момчетата в областта на технологиите."
Тийнейджърката, която е активистка по въпросите на климата и правата на човека, довери още пред Франс прес, че на срещите си днес възнамерява да говори за "иновативната сила" на младежите. "Мисля, че младите биха могли да научат възрастните да бъдат по-иновативни и да мислят повече за бъдещето", каза тя.
 


Попитана дали иска да стане един ден премиер на Финландия, тийнейджърката отговори: "Не съм аз тази, която да реши, но може би да!"

Днешното "предаване на властта" във Финландия е част от световната кампания "Момичетата поемат управлението" на благотворителната организация План интернешънъл (Plan International), която има за цел да повиши осведомеността на момичетата за дигиталните умения и за работните възможности в технологичния сектор, както и за проблема с онлайн тормоза над жените. Инициативата съвпада с Международния ден на момичето, тази неделя. В нейните рамки момичета ще заемат за един ден министерски постове в Перу, Виетнам, Кения и Судан, както и висши постове в технологични гиганти като Майкрософт (Microsoft), Самсунг (Samsung), Фейсбук (Facebook) и Туитър(Twitter).

Финландия е на едно от първите места в света в класациите за равенство между половете. Когато пое премиерския пост през декември миналата година, 34-годишната Сана Марин бе най-младият лидер на държава в света. По онова време всичките пет партии от управляващата левоцентристка коалиция бяха ръководени от жена, отбелязва Франс прес.

Въпреки че предаде днес управлението на тийнейджърката, финландската министър-председателка не бездействаше, като се включи в преговорите за бюджета тази сутрин.

Последвайте канала на

Novini.bg
625 2

Коментари 2

Добави коментар
глу

2020.10.07 | 20:08

1
глупости. навремето в ссср изпробват идеята всеки да можел да управлява. дори и чистачката. резултата е катастрофален. комунистически простотии.

2020.10.07 | 23:37

2
не е това идята, прави ли са ги трудни противници, които да охраняват властта

Добави коментар

Водещи новини