ЕК е наясно, че в България има протести и внимателно наблюдава тези процеси

  • 05 октомври 2020 20:51

  • 21282
  • 38
ЕК е наясно, че в България има протести и внимателно наблюдава тези процеси
©

Дебатът за върховенството на закона и основните права в България се провежда тази вечер в Европейския парламент в Брюксел.

Ситуацията в България попада в първия пакет от теми, които ще се обсъждат в началото на пленарната сесия. Евродепутати от различни партии и националности дебатират ситуацията в страната ни.

Александър Йорданов: "Отровеният" от злоба Минеков няма да бъде допуснат в ЕП

Три дни по-късно те ще трябва да решат приемат или не критичната проекторезолюция за съдебната система, проблемите в борбата с корупцията и състоянието на медиите в България.

До четвъртък евродепутатите могат да внасят поправки в текста на проекторезолюцията.

Комисарите Дидие Рейндърс и Вера Юрова ще представят позицията на Еврокомисията по време на дебата в ЕП. От страна на германското председателство и държавите членки ще участва германският министър по европейските въпроси Михаел Рот.

Българските евродепутати, които ще направят изкавания на дебата са Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО – (ЕКР), Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. и Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна от ЕНП, Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е (Обнови Европа) Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в (Социалисти и демократи).

"Започваме с 5 държави - Белгия, Дания, Естония, България и Чехия. Така че ще обсъждаме и ситуацията в страната, която е предмет на тази дискусия (България)", каза германският министър по европейските въпроси Михаел Рот. "Правовата държава не е само водещ принцип, с който са обвързани европейсксите институции. Не. Той важи за всички членки", каза Михаел Рот в пленарната зала на ЕП.

"Комисията е наясно с това, че в България има протести и внимателно наблюдаваме тези процеси. Комисията изцяло подкрепя правото на мирни демонстрации, то е едно от основните права. Демонстрациите показват, че гражданите предават голямо значение на независимата и работеща съдебна система. Комисията също знае за изказването на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г за преразглеждане на конституцията, комисията в момента не може да се произнесе по това. Във всяка държава-членка конституционните реформи трябва да са предмет на широк дебат. Необходимо е да бъдат приобщени вскичи имащи отношение към въпроса, включително и комисията. Що се отнася до Механизма за сътрудничество - беше направен в началота на членството на България. Комисията смята, че този механимзъм е от важно значение за напредъка на държавата. През октомври 2019 г. беше подчертано, че България извърши значителен напредък - в законодателната уредба и институциите и ситуацията много се отличава от 2007 г. и бе подчертано, че трябва да се продължи с реформите за независимата съдебна система и борбата с корупцията. Комисията ще продължи да следи събитията в България и е изключително важно да не бъде обърната посоката на напредъка, каза по време на дебатите зам.-председателят на Европейската комисия Вера Юрова.

За съжаление излъчването на живо бе прекъснато заради технически проблем с микрофоните в залата.

В България демокрацията функционира, държавата се управлява от правителство на ЕНП, което е избрано демократично. От лятото всеки ден има демонстрации, никой не може да твърди, че няма свобода на словото, на пресата. Борисов винаги е насърчавал младежите да изразяват мнението си. Защо точно сега този парламент трябва да бъде разпускан - в тази пандемия. Разбира се, че наблюдаваме напредък и в други области - контрабанда, трафик на хора. Мога да кажа, че Борисов е лидер на едно проевропейско правителство, той допринесе и за бъдещото въвеждане на еврото в страната. Предстои много работа за българското правителство, но държавата е на прав път. Имам една молба - не може да се постигне промяна на правителството с демонстрации, това става само с избори и това ще стане март месец на едни демократични избори, заяви пък председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред ВеберМанфред ВеберМанфред Вебер – германски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 г. в баварското селище.

"Това, което прави Европарламентът в момента не е нападка към България, а израз на загриженост за България, както сме загрижени за ситуацията в Полша и Унгария", заяви Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д). Той е председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към ЕП и автор на проекторезолюцията за България.

Когато ние, румънците, излязохме по студените улици на 2017 г., си спомням, че се чувствах много самотна там. Но един ден президентът Юнкер покани президента Тимерманс и говориха. Тогава не се чувствах сама и изоставена. Сега съм тук, защото народът на България има нужда от това. Ние дължим на хората това и трябва да се отстоява всяка победа на демокрацията. Била съм свидетел на едни внушителни имена в политически сили, които не отстояват това, което трябва, а защитават една мрежа от хора, които потъпкват демокрацията и основните човешки права. "За" тази резолюция съм, защото това има значение и нашият глас може да покаже каква е разликата между една страна заложница и един свободен народ. Хората в България са най-важните, коментира и румънската евродепутатка Рамона Стругариу от името на либералите от групата на "Обнови Европа" в ЕП.

"Бях на софийските протести, говорих на място с много хора и чух, че им е писнало от корупция, че съдебната система е в неподходящи ръце, а състоянието на медиите е тревожно", каза Даниел Фройнд от групата на Зелените/Европейски свободен алианс.

"Европейското финансиране влошава нещата. Тези пари се присвояват, за да се купуват независими медии. Какво виждат българите? Пореден доклад за върховенството на закона, поведението на Туск спрямо Борисов и изказвания, но това, което не вижда българският народ, не са решителни действия", добави той.

"ЕС трябва да застане зад тези, които се борят срещу корупцията и за демокрация в България", призова Даниел Фройнд.

Склонни сме да даваме думата на всеки, дадохме микрофона на едни от най-големите ни противници и това показва, че ние сме за свободата на словото. Говорихме за правото на мирни протести, в България хората протестират и ние уважаваме тяхното право на мирен протест. Когато говорим за върховенство на закона, трябва да дадем неговото определение - това е бързо, независимо, справедливо правосъдие, но резолюцията противоречи на това, на взети решения на Конституционния съд. Политици не трябва да коментират съдебната власт, това противоречи на закона, заяви пък българският евродепутат Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО – от групата на Европейски консерватори и реформисти ЕКР.

Той подчерта, че когато се говори за политически скандали, те се свързват с ДПС. Корупцията си има имена и това е ДПС, категоричен бе Джамбазки.

Андрей Ковачев: Резолюцията на левицата в ЕП е базирана на предположения, догадки и медийни публикации

Ирландската депутатка Клеър Дейли отново хвърли остри критики срещу българските управляващи. "Значението на тази резолюция е очевидно за всеки, който видя как премиера Борисов и неговите депутати се хвалиха с доклада на ЕК за върховенството на закона. Те твърдят, че той е подчертал прогреса, направен от неговото правителство. И всъщност защо да не го правят, като им се разминава от години. Те разиграват ЕК като й казват каквото иска да чуе, правят се, че се съобразяват и накрая продължават да си правят каквото си искат. И защо го правят? Чухме го от ЕНП - защото те са проевропейска партия. Следователно корупцията и манипулациите нямат значение", заяви Клеър Дейли.

"Българските хора са на колене и им дойде до гуша. Нощ след нощ в продължение на повече от 3 месеца, те са на улицата. Бяха бити, заплашвани с водни оръдия и пръскани със спрей от полицията. Но те са още там и настояват за оставка и нови избори", заяви ирландката и добави, че ЕС подкрепя декомратични избори навсяъде извън съюза, но не и в една от членките му.

"Трябва да спрем вампирите, които изсмукват и последната капка кръв от тези чудесни хора и страна", завърши изказването си Клеър Дейли.

Чухме много тежки думи, които не бива да се оставят без коментар. Този парламент не трябва да бъде използван за политическа пропаганда. Демокрацията и мандатността също са част от върховенството на закона. Всеки, който иска промяна в България, трябва да се подготвя за демократичните избори, а не да се прави с такива опити. България ще изпълни всички препоръки, защото те са в интерес на българските граждани. Но тази резолюция е абсолютна политическа рожба на лявата част в този парламент. Не може да се съобразим с резолюция, която се осланя не на факти, а на недоказани неща. Категорично не се съгласявам левицата да ни накара да приемем македонско малцинство, левицата не винаги побеждава, настоя пък евродепутатът Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. от ЕНП.

Това не е дебат срещу българската страна и граждани. Това е дебат за демокрацията в Република България. Това обсъждане и резолюция могат да успеят само, ако се осланят на факти, каза евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е.

Подчерта, че в България не може да се прави агитация на чужд език за изборите и попита Манфред ВеберМанфред ВеберМанфред Вебер – германски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 г. в баварското селище, ако реши да се кандидатира в България за евродепутат как би го направил, при положение, че ще трябва да плаща глоба за всяка дума или да мълчи по време на кампанията.

"И тук го боли г-н Джамбазки, но забрави да каже за касичката на ВМРО, за златните паспорти, и тук има парламентарна комисия, която ще се занимае с този въпрос", настоя Кючюк.

Това беше очевидна лъжа и искам бюрото да го впише и да санкционира нашия колега, настоя в отговор Джамбазки. Ще проверим и ще видим какво да направим, обеща му председателстващият заседанието.

Британката Гуендолин Делбос-Корфийлд от зелените призова да се спрат парите за България. "Докладът за върховенството на закона в България констатира редица нередности в различни сфери. Но ЕС продължава да дава пари на страната. Трябва да запазим Механизма за сътрудничество и проверка, защото не разполагаме с друг инструмент и това е единственият начин за борба с корупцията", каза зелената депутатка.

Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в от С&Д каза, че с резолюцията се настоява България да бъде държава, в която политиците се фокусират върху реформите и се спазва човешкото достойнство на всяка група в обществото. "Докога светът ще мълчи. Това, което ЕК ще предприеме, ще определи дали България ще продължи по този път. Това, която е болката на България сега е болка на целия ЕС", каза Йончева.

Тази вечер отново сме свидетели на тревожна ситуация. Един факт е очевиден - народът не иска своя премиер. Българският народ е достатъчно свободен да протестира, медиите критикуват правителството. Има ли политически плурализъм? Да, президентът и премиерът са от различни политически партии. Гражданите могат да решат проблема и да дадат своя глас на следващите избори. Демокрацията е твърде важна, именно правото на избори е едно от основните наши права, каза пък френският евродепутат Франсоа-Ксавиер Белами от ЕНП.

Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна посочи, че този парламент (ЕП) не може да се ползва за партийни битки. Цялала опозиция, която иска да се организират предсрочни избори съвсем малко преди редовните избори, сама признава, че няма капацитет да ги спечели, каза той. "Както и да свърши този дебат, името на страната ни ще бъде опетнено. Аз съм депутат за 5 години, а българин завинаги. Никой не твърди, че българското правителство е безгрешно", каза депутатът от ГЕРБ/ЕНП.

"Ще се оправим, само когато спрем да изнасяме проблемите си навън и започнем да ги решаваме вътре в страната си. България над всичко!", завърши изказването си Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна.

Имаше нещо символично в това, че имахме технически проблеми и микрофоните отказаха точно, когато говорим за свободата на словото и плурализма. Дебатът беше по наистина сериозна и актуална тема. Ще продължим да работим по механизма за верификация и мониторинг, защото там предстои още много работа. Този механизъм не означава само да се отмятат някакви кутийки, искаме да видим резултати и устойчив ефект. Ще запазим механизма просто, защото виждаме че българският народ проявява значителен интерес този механизъм да продължи именно, защото много българи нямат доверие на тяхната система и отправиха послание до нас да продължим да следим какво се върши в България. Важно е сега да следваме поетия път и смятам, че можем да постигнем добро сътрудничество с българските власти. Скоро ще започне да функционира и европейската прокуратура и България се присъедини към нея. Сега имаме много добро представителство на България в нея. Европейската прокуратура ще бъде един много сериозен принос за борбата с корупцията в държавите членки и злоупотребата с европейски средства, обясни зам.-шефката на ЕК Вера Юрова.

Хора, които демонстрират мирно за нашите европейски ценности, заслужават нашия респект и подкрепа, коментира и германският министър по европейските въпроси Михаел Рот. Той обясни, че тези дебати са необходими и могат да бъдат важни. Подчерта, че идва от държава, в която има увеличаване на антисемитското насилие, но не смята, че това е петно върху страната му и по него трябва да се води дебат, както и по всички въпроси, по които има подтисничество, без да се схваща, че е в ущърб на дадена страна. Всички държави на ЕС трябва да извършим проверка на върховенството на закона. Трябва да има такъв механизъм. И много се радвам, че нашите колеги от България се съгласиха, че такъв механизъм трябва да има, допълни Рот.

Правото е в основата на всички реформи, то защитава гражданите, не разединява, може би е хубав символ, че от едната страна микрофоните не работеха, това показва, че не навсякъде нещата са в ред, но ние заедно решихме да направим кратка пауза и да направим така, че всеки да говори от мястото си, заключи той.

Последвайте канала на

Novini.bg
21282 38

Свързани новини

Коментари 38

Добави коментар

2020.10.06 | 08:13

38
Европейската комисия подкрепя финансово българоунищожителите и продажници на народа си

2020.10.06 | 06:36

37
Европейската комисия е част от управляващата банда в Европа и винаги хитро чака да види на къде ще се клонят везните и там има корупция и влияние на ЕНП, от комисията замълчаха щото от една страна видяха че протестът у нас се оказа много слаба ракия и се провежда като нощен туризъм когато ББ и управляващата мафия са си вече вкъщи и от друга страна най вероятно има тайна уговорка между отровното трио и управляващите протестите да затихват постепенно до края на годината!

2020.10.06 | 05:41

36
Европейската комисия е част от управляващата банда в Европа и винаги хитро чака да види на къде ще се клонят везните и там има корупция и влияние на ЕНП, от комисията замълчаха щото от една страна видяха че протестът у нас се оказа много слаба ракия и се провежда като нощен туризъм когато ББ и управляващата мафия са си вече вкъщи и от друга страна най вероятно има тайна уговорка между отровното трио и управляващите протестите да затихват постепенно до края на годината!
Вуй

2020.10.06 | 02:24

35
Недопустимо е ЕС да се месят във вътрешната политика в страната. Все едно България да осъжда Франция заради жълтите жилетки. Те ако си искат Божков и Цветан Василев да им дават убежище във Франция. Ясно е че Радев и БСП ще засилят руското присъствие в България и ще излетим от ЕС при най лошия вариант, или поне чакалнята за еврото ще стане пак мираж. Ако това им е целта на шепа политици в съюза са се объркали.
Lissa

2020.10.06 | 01:36

34
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcont.Com

2020.10.06 | 01:20

33
И в Европа знаят, че Б.Б. лъже, маце и усвоява евросредства. Станахме за резил.

2020.10.06 | 00:25

32
Яажте големия уй сега гербави отрепки !
Честен политик

2020.10.05 | 21:44

7
Е този който не краде и не е подкупен,работи само за интересите на всеки един българин

2020.10.06 | 00:23

31
ти в света да си видял някой такъв! Е гати фантазьора!Тия безмислени въжделения са по-вредни от корупцията!
El toro de la Vega

2020.10.05 | 22:00

16
Да но лумпените на жълтите павета не могат да го проумеят!
хах

2020.10.05 | 23:13

22
пръснаха ни от критики

2020.10.06 | 00:20

30
Народът си иска премиера, лумпените , стотина на брой, които са безработни, неуки и прости и нямат работа и всяка вечер се разхождат по площада за някой лев от Божков, нима ЕК ще подкрепи един криминален тип, който избяга в Дубай и ще слуша една Йончева, получава безмерни пари от КТБ и използвала всякакви БСП манипулации, за да се домогне до елропейската заплата!

2020.10.06 | 00:09

29
Комунистите само това могат да направят - завистливо, продажно престъпно племе!
КЛЕВЕТНИЦАТА ЙОНЧЕВА

2020.10.05 | 21:54

8
КАЗА ,ЧЕ “ В БЪЛГАРИЯ СЕ ОБГАЗЯВАТ ДЕЦА НА ПРОТЕСТИТЕ ...“....ЕТО ТАЯ ЙОНЧЕВА Е НАПРАВО ЗА ЛИНЧ ...ПУБЛИЧЕН ЛИНЧ

2020.10.06 | 00:08

28
Йончева е нагла лъжкиня, убийца на деца!
ДА ..БРАТЛЕ ..

2020.10.05 | 22:01

17
НАПРАВО СЪМ БЕСЕН ...ЙОНЧЕВА Е ПЪЛНО КУ КУ ...КАК СА Я ДОПУСНАЛИ ТАМ ТАЯ СЪВЕТСКА КРАНТА ...НАПРАВО ...
El toro de la Vega

2020.10.05 | 21:58

15
Тази кукумявка е направо за трепане!КТБ са и давали заплата от 12 000лева на месец!

Добави коментар

Водещи новини