Регионалното правителство в Мадрид прие, макар и неохотно, да наложи нова карантина

Правителството на испанската автономна област Мадрид се съгласи, макар и неохотно, да наложи нова карантина в столичния регион, след като централното правителство на Испания обяви нови рестрикции заради растящия брой случаи на коронавирус, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13765

Мерките, които включват по-строги правила за социална дистанция и ограничаване на свободното движение, понастоящем се отнасят само до град Мадрид и още девет града в столичния регион според публикувана в испанския Държавен вестник заповед на испанското правителство.

Премиерът на автономна област Мадрид Исабел Диас Аюсо заяви, че ще изпълни разпореждането на здравното министерство да бъде наложена карантина, но едновременно с това ще обжалва заповедта в съда. Регионалните власти още от самото начало се противопоставиха категорично на подобна мярка и заплашваха, че ще я атакуват по съдебен ред.

Испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля обяви, че заповедта за карантината е одобрена снощи с голямо мнозинство от отделните испански региони, макар че някои от тях - като Мадрид и Каталуния - са гласували против приемането ѝ. Тя важи за всички по-големи градове с регистрирани над 500 новозаразени на 100 000 души за последните две седмици; там, където поне 10 на сто от изследванията за коронавирус са положителни; и там, където над 35 процента от леглата за интензивно лечение в болниците са заети от пациенти с COVID-19.

Испанското правителство одобри национални критерии за ограничаване придвижването на хора заради COVID-19

В свое предишно изказване Аюсо определи налагането на карантина като несъразмерна мярка поради икономическите последици от нея и вместо това до момента прилагаше частичен карантинен режим, тоест под карантина бяха поставяни само отделни райони на Мадрид (общо 45 района), в които броят на инфекциите надхвърляше 1000 на 100 000 души за период от две седмици.

Централното правителство и здравни експерти обаче смятат тази мярка за недостатъчна за спиране на разпространението на вируса.

Вчера за целия Мадрид бяха отчетени 735 заразявания на 100 000 души за последните две седмици. Двайсет на сто от тестовете са с положителен резултат, а 40 процента от болничните легла за интензивно лечение са заети от пациенти с COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13765

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет