Испанското правителство одобри национални критерии за ограничаване придвижването на хора заради COVID-19

Правителството на Испания одобри в сряда инициатива, която въвежда единни критерии за ограничаване придвижването на жители на големите градове с цел спиране на разпространението на новия коронавирус, предадоха информационните агенции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14039

Националните критерии, одобрени от правителството след среща в сряда с представители на 17-те автономни области, предвиждат изолация на градове, в които разпространението на Ковид-19 надхвърля 500 случая на 100 000 души население, съобщи министърът на здравеопазването Салвадор Иля.

Погребални агенции в Мадрид: Не сме готови за втора вълна на COVID-19

Отчитайки темповете на разпространение на коронавируса, в списъка с градове, които ще бъдат изолирани, трябва да бъде включена столицата Мадрид, каза министърът.

Съгласно новите критерии жителите на населени места, в които разпространението на Ковид-19 надхвърля 500 случая на 100 000 души население, ще могат да напускат територията им само по уважителни причини, например за да отидат на лекар или на работа. Ще бъде въведено ограничение за събиране на максимум шест души на едно място. Кафенетата, баровете и магазините ще работят до 23 ч., вместо до 1,00 ч., както е в момента. Ще бъдат затворени парковете и спортните площадки.

Столицата Мадрид, в която живеят над три милиона души, и девет близки общини с население от най-малко 100 000 души всяка, ще затворят границите си за хора от други райони, като посещенията ще бъдат възможни само по наложителни причини, обяви правителството.

В близките дни решението на правителството ще бъде публикувано в официалния държавен вестник, съобщи министърът на здравеопазването.

Мадрид затегна мерките срещу разпространението на коронавируса

Регионалните власти в Мадрид заявиха обаче, че решението няма законова основа. В Испания решенията в здравеопазването се вземат от областите. Пет от общо 17 области са отхвърлили критериите за ограничаване придвижването на хора, отбелязва Асошиейтед прес.

Мадрид има 735 случая на Ковид-19 на 100 000 души население, което е едно от най-високите равнища в Европа и е двойно по-високо от равнището на заболеваемост на национално ниво.

Регионалните власти в Мадрид вече наложиха локална карантина в 45 предимно бедни квартала, припомня Ройтерс.

"Испанското правителство бърза да се намеси в Мадрид, а не да се бори с вируса. Решението не е законово валидно", заяви Енрике Руис Ескудеро, който отговаря за здравеопазването в автономна област Мадрид. Той не уточни обаче какви мерки може да предприемат регионалните власти, за да се противопоставят на карантината, отбелязва Ройтерс.

Официални представители на други три области, управлявани от консервативни и десноцентристки партии, както и управляваната от сепаратисти област Каталуния също са отхвърлили правителствения документ на срещата в сряда, посочва АП. Отговарящата за здравеопазването в Каталуния Алба Верхес заяви, че Каталуния е решила да следва свой собствен план, който по думите й е много по-амбициозен от националните насоки, които са замислении имайки предвид ситуацията в Мадрид.

От началото на епидемията в Испания бяха регистрирани близо 770 000 заразени, а над 31 700 души починаха. В средата на март бе въведено извънредно положение, което бе отменено на 21 юни. Ковид-19 отново започна да се разпространява бързо след смекчаването на ограниченията, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14039

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет