Посланиците на страните от ЕС одобриха механизъм за обвързване на европейски фондове с върховенството на закона

  • 30 септември 2020 17:50

  • 452
  • 1
Посланиците на страните от ЕС одобриха механизъм за обвързване на европейски фондове с върховенството на закона
© Pixabay

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз одобриха днес механизъм, който обвързва отпускането на средства от европейските фондове със спазването на принципа за върховенство на закона, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това стана в деня, в който Европейската комисия представи първия си доклад за върховенството на закона в съюза.

Компромисното предложение, представено от германското ротационно председателство на Съвета на ЕС, бе одобрено въпреки опозицията на седем страни, начело с Унгария. Полша също гласува против. За тези две страни имаше най-много критики в доклада на ЕК.

Предложението бе одобрено "с голямо мнозинство" въпреки "изключително поляризирания дебат", каза говорител на германското председателство. Финландия, Нидерландия, Дания, Швеция и Белгия също гласуваха против мярката. Те упрекнаха Германия, че е смекчила предишен вариант, предвиждащ по-драстични санкции. Австрия и Люксембург се въздържаха при гласуването.

Одобрената мярка предвижда намаляване или замразяване на отпускането на средства от европейските фондове на страна членка, ако тя нарушава принципи на правовата държава (като независимостта на съдебната система и свободата на медиите) по начин, "пряко засягащ доброто финансово управление на бюджета на ЕС или защитата на финансовите интереси на съюза".

ЕК публикува първия Доклад за върховенството на закона в ЕС

За да бъде включен в бюджетната рамка на съюза за периода 2021-2027 г., механизмът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент. За да бъде приет бюджетът, е необходимо той да получи подкрепата на ЕП и на всички 27 страни членки на ЕС.

Принципът за обвързване на отпускането на средства със състоянието на правовата държава е предвиден в договорения през юли план на стойност 750 милиарда евро за възстановяване на европейските икономики след кризата с новия коронавирус.

Последвайте канала на

Novini.bg
452 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Япа Я

2020.09.30 | 20:27

1
НАУЧЕТЕ СЕ ,ЖУРНАЛЯ КАКВО Е ПОСЛАНИК И НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ...Ега ти власта ,мното безпроснетна!КОЙ Е БЪЛГАРСКИЯ ПОСЛАНИК В ЕС???

Добави коментар

Водещи новини