Нидерландските студенти се стараят да не допуснат коронавируса в къщите, които споделят

  • 30 септември 2020 13:52

  • 420
  • 0
Нидерландските студенти се стараят да не допуснат коронавируса в къщите, които споделят
© getty images

Това не е студентският живот, за който Айрис Раатс мечтаела, когато била приета в Лайденския университет, за да учи право.

След като пандемията от коронавируса хвърли дългата си сянка върху образованието в Нидерландия и по целия свят, повечето от нейните лекции вече се водят онлайн, а кипящият социален живот в най-стария университетски град в страната е поставен под ограничения, за да се предотврати разпространението на пандемията. Вместо това социалното общуване продължава предимно между четири стени в къщата, която 19-годишната студентка споделя с още 13 студенти, близо до централната жп гара.

"Много съм щастлива, че си намерих стая в Лайден и че мога да живея заедно с други студенти и да си организираме купони тук в кухнята. Само че това не е истински студентски живот", каза тя.

Препълнените със студенти къщи в университетските градове се смятат за обезпокоителен източник на инфекция в Нидерландия, където рязко нарастват случаите на коронавирус през последните седмици, особено сред младите хора между 20 и 30 години.

Меркел: Трябва да се избегне нова карантина

"Много е сложно за студентите, ако 14 души живеят в къща с обща кухня и обща баня", каза министърът на образованието Ингрид ван Енхелсховен пред Асошиейтед прес. "Виждаме, че те работят заедно, за да намерят решение как да обезопасят тези къщи", добави тя.

Това се случва в къщата в Лайден, където студентите се сместват в комунални пространства почти толкова натясно, колкото велосипедите им на стойките в предния двор. Обитателите са изработили собствени правила за предпазване от вируса, като общо взето са се изолирали от външния свят, ограничавайки строго броя на посетителите.

Предполага се, че всеки студент с кашлица или течащ нос ще се самоизолира в стаята си, макар съквартирантите да признават, че е трудно да се прилага стриктно това правило. В пика на епидемията по-рано тази година студентите имаха право само на един гост - правило, което позволяваше на партньорите им да ги посещават.

Когато се освободи стая, събеседването на съквартирантите с евентуални нови наематели, смятани за потенциален източник на разпространение на заразата, сега се случва предимно онлайн или в задния двор на къщата.

Засега това върши добра работа за Айрис и нейните съквартиранти. Никой не е дал положителен тест за КОВИД-19, въпреки че инфекциите в Нидерландия се увеличават и правителството въвежда по-строги мерки, за да ограничи разпространението им.

Студенти се промушват навън-навътре в пренаселената кухня или разговарят, седнали около малка маса, затрупана с вестници, книги, канчета и чаши. Айрис пържи яйца, а студентът по фискално право Герард Велтхойс прави кафе. В хола, на долните стъпала на стръмно стълбище са струпани каси от бира, а празните бутилки са събрани в кашони. Една-единствена предпазна маска виси, закачена на стенния рафт за поща на един от студентите.

Досега близо 100 000 души са дали положителен тест за КОВИД-19 в Нидерландия и около 6300 са починали, въпреки че реалният брой е по-голям поради ограниченото тестуване, пропуснатите случаи и други фактори.

Студентските общежития не са проблем само в Нидерландия.

Пандемията претъпка хангарите в Австралия

Във Великобритания заради епидемични огнища в университети в градове като Глазгоу, Единбург и Манчестър хиляди студенти бяха затворени под карантина в жилищата си. Охранителите в някои факултети не позволяват на студентите да напускат сградите си.

Карантината разгневи студенти и родители, които твърдят, че правителството и университетите е трябвало да бъдат по-добре подготвени, с по-ясни правила за социална дистанция и редовни тестове за коронавирус за студентите.

Затварянето на студентите в общежитията освен това не им пречи да водят социален живот. Миналата седмица се наложи полиция да бъде извикана в общежитие в Единбургския университет, за да прекрати многобройни студентски купони.

В САЩ десетки университети станаха горещи точки на пандемията. Въпреки че студентите са раздалечени в аудиториите и в столовите, вирусът продължава да се разпространява в пренаселените общежития и чрез партита извън кампусите, на които се приписват хилядите нови случаи.

В Лайден второкурсникът по физика Дейвид Хинтцен прекарва много повече време, отколкото би искал, в спалнята си на третия етаж на къщата. Той прекарва дните, втренчен в лаптопа на масата до леглото му, въпреки че понякога трябва да отива до университетската лаборатория, за да прави експерименти.

90% от оздравелите от COVID-19 в Южна Корея имат странични ефекти

"Повечето от лекциите се водят онлайн през уебсайта, така че всичко, което върша, е главно оттук. Понякога уча с приятели, но пак през лаптопа", обясни той.

Не всички студенти в Лайден успяват да устоят на изкушението на купоните. Полицията се намеси по-рано този месец, за да спре сбирка на студенти късно вечерта в парк в Лайден, които не спазвали социална дистанция.

"Не винаги нещата се развиват добре", заяви Ван Енхелсховен. "Това беше, и те самите го признаха, глупаво и безотговорно, и трябва да се погрижим да не го допускаме", добави тя.

За студентите единствената полза от ограниченията е, че имат повече време да се съсредоточат върху обучението си.

"Не можем да ходим по купони. Обикновено бяхме свикнали да купонясваме доста заедно в града, но всичко това спря, така че е малко скучно. Но сега можем да се съсредоточим върху занятията, тъй че всичко е наред", каза Велтхойс.

Последвайте канала на

Novini.bg
420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини