В Чехия обмислят нови мерки срещу COVID-19

Чехия обмисля да въведе нови мерки срещу пандемията от новия коронавирус в страната, включително и да ограничи социални събирания и да въведе дистанционно обучение в средните училища, каза министърът на здравеопазването Роман Примула, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13954

В развлекателни дейности могат да участват групи, които са не повече от 10-20 души, съобщи информационната агенция ЧТК, цитирайки Примула, който днес говори в ефира на чешката обществена телевизия. Този лимит може да бъде вдигнат до 30 души за сватби.

2946 новозаразени с COVID-19 в Чехия

Примула заяви, че не очаква да бъдат затворени начални училища, но университетите според него трябва да използват дистанционно обучение поне един месец, за да започнат учебната година. Решенията за нови мерки могат да бъдат обявени следващата седмица. Целта им ще бъде да се забави скоростта на разпространението на вируса, която в момента е под 1,3 в Чехия.

Всяка стойност над 1 сочи, че епидемията набира инерция. Вътрешният министър Ян Хамачек предупреди днес, че ако ситуацията с COVID-19 се влоши и предизвика недостиг на медицински персонал, може да се обмисли въвеждане на някакво извънредно положение, съобщи ЧТК.

До 19 септември близо 260 лекари и над 430 медицински сестри са се заразили с коронавирус, според Чешката лекарска асоциация. От началото на пандемията заразените с COVID-19 в страната, чието население наброява 10,7 милиона души, са 63 294. През последните почти седем месеца от усложненията, причинени от новия коронавирус, в Чехия са починали 591 души.

От началото на септември броят на смъртните случи нарасна почти със 170, от които 67 изгубиха битката с коронавируса тази седмица. На протестен митинг срещу възстановяването на някои социални ограничения днес в Прага се събраха над 200 души. Тези мерки, заявиха оратори, са нарушение на гражданските права и свободи. Участниците в митинга в центъра на столицата бяха без маски, въпреки че от 21 септември носенето им е задължително при обществени прояви на над 100 души.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13954

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.09.28 | 01:18
    Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет