Макрон отвежда Си Цзинпин на планинска разходка

  • 07 май 2024 06:48

  • 789
  • 2
Макрон отвежда Си Цзинпин на планинска разходка
© gettyimages

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на кани китайския си колега Си Цзинпин днес на планинска разходка в Пиренеите, предаде Франс прес. Двете първи дами ще придружат съпрузите си.

Планинската разходка е ден след като Си беше посрещнат тържествено в Пекин и проведе разговори с Макрон и с председателката на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е. Основните теми на тези дискусии бяха търговският дисбаланс и Украйна.

Сега двамата лидери и техните половинки ще отидат в ски курорта Ла Монжи, където ще обядват и в местен ресторант, с чийто главен готвач Макрон се познава добре и при когото е гостувал често, пише БТА.

Си Цзинпин: Китай има намерение да работи с Франция и с международната общност за разрешаване на кризата в Украйна

В този район на Франция Макрон е идвал на ваканция с баба си и дядо си. Там той има и братовчеди.

В първия ден от визитата на Си Франция и Китай подписаха няколко търговски договора в областта на енергетиката, транспорта и финансите. Френското правителство обеща  и да улесни издаването на визи за китайците, които пътуват до Франция по работа или на туризъм.

Макрон също така подари на Си с френски коняк и му благодари, че не е въвел временни мита на вноса на тази напитка в Китай. Френският коняк е предмет на антидъмпингово разследване, подето от китайските власти.

Макрон освен това подари на Си и произведенията на Виктор Юго, както и издание на първия френско-китайски речник, публикуван през 1742 г. и ваза от многоцветно стъкло, изваяна в стъкларските цехове в Амбоаз.

Вчера вечерта френският президент даде дръжавна вечеря в чест на Си, на която бяха поканени френски знаменитости, сред които Софи Морсо и Мирей Матийо.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
789 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ха, ха, ха

2024.05.07 | 07:15

2
Явно, Макарона не иска да му духа пред бабата.
РОСТИСЛАВ

2024.05.07 | 06:59

1
ДА.ЯВА.ГЕРОНТОФИЛА.ТИ

Добави коментар

Водещи новини