Швейцарците гласуват на пет референдума, включително и за купуване на нови изтребители

  • 27 септември 2020 07:38

  • 618
  • 6
Швейцарците гласуват на пет референдума, включително и за купуване на нови изтребители
© Getty Images/Guliver (архив)

Швейцарците гласуват днес на пет референдума по разнородни въпроси, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. На първо място те се произнасят по ново предложение за ограничаване на броя на гражданите на Европейския съюз, имащи право да живеят и работят в страната им.

Всенародното допитване е по инициатива на популистка партия, настояваща за привилегирован достъп за швейцарските граждани до пазара на труда и социалната система. На този референдум гласоподавателите трябва да кажат дали подкрепят "инициативата за ограничаване" на броя на гражданите, имащи право да живеят и работят в страната им, което би изискало от властите на Швейцария и на ЕС да договорят в срок от 12 месеца прекратяване на споразумението си за свободно движение.

Швейцарското правителство лобира в полза на връзките с ЕС

Ако дотогава не бъде постигнато съгласие по въпроса, швейцарците може да излязат едностранно от споразумението и да забранят сключването на всякакви бъдещи споразумения за свобода на движението, отбелязва агенцията.

На подобен референдум през 2014 г. избирателите в Швейцария подкрепиха с минимална разлика ограничаването на правото на европейските граждани до работят и живеят в Швейцария. В годините след това обаче парламентът протакаше и не изпълняваше народната воля до голяма степен поради страх от сериозен негативен ефект върху швейцарското общество и бизнес.

Недоволна от това бездействие, Швейцарската народна партия поведе кампания за ново поставяне на въпроса на референдум тази година.

Последните социологически проучвания показват, че сега предложението се ползва с по-малко подкрепа. Според изследване от 7 септември на института "Ге Еф Ес.Берн" над 60 процента от анкетираните са "против", около 35 на сто са "за", а останалите все още не са решили как ще гласуват.

Швейцарец инициира референдум за рогата на кравите

Ако избирателите одобрят предложението, това може да промени из основи дълбоките и изгодни за алпийската страна отношения с влиятелния 27-членен съюз. Подобен развой дори е оприличаван на швейцарски Брекзит, въпреки че Швейцария не членува в Евросъюза, отбелязва Асошиейтед прес.

Днес гласоподавателите в Швейцария се произнасят и по въпроса за закупуването на нови изтребители, с които да бъдат модернизирани военновъздушните сили на страната, предаде Франс прес.

Избирателите са призвани и да гласуват в подкрепа на предложение за бащинство от две седмици, за увеличаване на данъчните облекчения за деца, както и за промяна на законовите разпоредби за лова на вълци. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
618 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
СМЪРТ ЗА БОЙКО БОКЛУКА

2020.09.27 | 09:45

2
НИЕ НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ И НЯМА ДА БЪДЕМ ДЕМОКРАЦИЯ КАКВАТО Е ШВЕЙЦАРИЯ.ТУК НИКОЙ НЕ ТЕ ПИТА ЗА НИЩО ,ДЪРЖАВАТА СЕУПРАВЛЯВА ЕДНОЛИЧНО КАТО ФИРМА ОТ ЕДИН ЛУД ДИКТАТОР КОНТРОЛИРАН ОТ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ.И ТРОЛОВЕТЕ НА ХУНТАТА ЩЕ МИ ГОВОРЯТ ЗА КОМУНИСТИ И НЕ ЗНАМ СИ КВО.ДА ПРОЧЕТАТ ТУК НАРЕД С ТЯХНАТА ПРОСТА КЪРДЖАЛИЙСКА ПУ..ТКА НА КАКВО СЕ ВИКА ДЕМОКРАЦИЯ ЗАЕДНО С ОНЗИ ОЛИГОФРЕН БИКОВ.ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ..5 ВЪПРОСА ВСЯКА СЕДМИЦА КЪМ НАРОДА ЗА ВСИЧКО..ЕЛЕКТРОННО И МАШИННО ГЛАСУВАНЕ..А НЕ ТУК КВОТО КАЖЕ ЛУДИЯ ПСИХО ОТ ДЖИПКАТА С КЮЛЧЕТАТА И ПАЧКИТЕ
историк

2020.09.28 | 13:52

6
за да има диктатор трябва да има монархия в русия путин е диктатор защото никога не са имали капитализъм да убиеш цар не значи че можеш да му заемеш мястото но и социализъма и комунизъма там си бяха диктатура на луди а путин продължава традицията и скоро ще го накарат да си яде танковете вече официално и китай са пред тях в космическите технологии а неофициално вероятно и индия и япония
швейцарец

2020.09.28 | 13:44

5
товарищ да ти кажа че в швейцарските банки пристигна бронирания влак на ленин от русия тук е златото на руските олигарси както и окраденото от българските банки 44 година да ти кажа още под секрет че брата на товарищ живков беше ковчежник цял живот у посолството и немалко е внесъл там учеше УЖ и тодор живков младши там след10 хоември 89 беше консул бащата на евгения живкова та ако се усещаш В ШВЕЙЦАРИЯ Е БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ е за некои българи
ей

2020.09.27 | 09:40

1
ей това се казва демокрация. а не тука с бото тиквата дето си прави каквото си иска и ни прави на маймуни.
демократ

2020.09.28 | 13:34

4
друго си е да ти кажат от убо или дс кой да следиш и на КОЙ да докладваш имаше сигурност един вид а сега на бойко не му пука кой с какво се занимава нъде ходи и какво поредно въстание урежда щото им знае цялото котило на НОСЪРЧЕТАТА иважното е да спазват конституцията и да уважават закона
поправка

2020.09.28 | 10:11

3
ей това се казва демокрация да пишеш за министър председателя каквото ти хрумне да имаш достъп до мрежа така че да те чете цял свят и да не ти почука полицията да те предупреди а преди кво беше кажеш виц за бай тошо на приятел и на другия ден си изселен от софия справка тодор колев

Добави коментар

Водещи новини