Под натиска на COVID-19 европейските лидери пледираха в ООН за единство

  • 26 септември 2020 06:48

  • 640
  • 0
Под натиска на COVID-19 европейските лидери пледираха в ООН за единство
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейските лидери, опитващи се да ограничат разпространението на коронавируса, осъдиха колективния провал на международната общност да спре пандемията и заявиха пред Общото събрание на ООН вчера, че е дошло времето страните да преоткрият международното сътрудничество, предаде Асошиейтед прес.

"Тази извънредна ситуация, повече от хиляди договори или речи, ни накара внезапно да осъзнаем, че сме част от един единствен свят", каза испанският премиер Педро Санчес на сесията, която тази година протича необичайно - "от вкъщи", като лидерите комуникират само чрез предварително записани видеопослания.

Председателят на Европейския съвет излезе от карантина

Пандемията "разкри уязвимостта на страните, които си мислеха, че са силни", по думите на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. "Тя хвърли всички нас в една и съща неочаквана битка срещу един общ враг", добави той.

Пандемията навреди на самата концепция за мултилатерализъм, отдавна споделяна от европейските лидери. И освен това извади наяве слабости вътре в Европейския съюз, който затъна във вътрешни борби за достъпа до оборудване и ваксини, издигна бариери между съседи, за да не допусне заразата и не успя да се договори за колективни решения за борба срещу КОВИД-19, допълва АП.

Според Джузепе Конте, премиерът на Италия - първата западна страна, която се сблъска с огромна вълна от инфекции и се превърна в глобален символ за кризата, пандемията дава на правителствата по света "шанс за колективно обновление".

"Тази трагедия ни промени, но и ни предложи шанс за ново начало и от нас зависи да се възползваме от него", каза той.

Вирусът засяга цялото човечество, без да обръща внимание на идеология, граници или капитал, заяви Санчес, цитиран от ТАСС. "Пандемията, която преживяваме, задълбочи неравенството. Това, което се случи през последните месеци, ни напомня за задължението - практическо, а бих казал и морално, да действаме заедно. Длъжни сме да гарантираме равен достъп до ваксините срещу КОВИД-19", подчерта испанският премиер, като призова за засилване на правомощията и финансирането на СЗО.

Чешкият му колега Андрей Бабиш, който заяви, че е време Европа да дефинира наново ролята си в света, обаче разкритикува СЗО за управлението на вируса. Според него организацията не се е проявила като способна да изпълни ролята си в преодоляване на кризата, действала е нерешително, а предложените от нея мерки са били недостатъчни. "Тя не можа да ни предложи необходимите препоръки", заяви Бабиш, цитиран от ТАСС.

Според папа Франциск светът трябва да направи избор - повече солидарност и мултилатерализъм, или оттегляне в индивидуализъм и елитарност, а според премиера на Нидерландия пандемията трябва да стане зов за събуждане за международната общност и за самата ООН.

Папата изрази съжаление пред Общото събрание на ООН за ерозията на мултилатерализма

"Ако искаме наистина да победим този вирус, трябва да направим много повече за засилване на международното сътрудничество. "Не можем да се борим с днешните предизвикателства със структури от вчера", каза Марк Рюте.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Радина Лазарова
640 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини