Папата прие оставката на скандален полски архиепископ

  • 13 август 2020 21:48

  • 1119
  • 0
Папата прие оставката на скандален полски архиепископ
© Getty Images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март прие оставката на 75-годишния архиепископ на Гданск Славой Лешек Глодж, се казва в изявление на Светия престол, цитирано от БТА.

Папата назначи за временен администратор на архиепископията епископа на Елбльонг Яцек Йежерски. Глодж беше известен с разточителния си начин на живот и любовта си към лукса.

Папата назначи временен ръководител на полски диоцез, разтърсван от сексскандал

Миналата година той беше обвинен от свещеници от архиепископията му във всекидневен душевен тормоз. Те свидетелстваха анонимно пред телевизионни камери, а след това изпратиха писмо до Ватикана.

Архиепископът отхвърли обвиненията. Глодж е заподозрян и че е премълчал предполагаеми деяния на редица свещеници, които са обвинени в педофилия от полската прокуратура.

В началото на март група вярващи от Гданск изпратиха писмо до Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март с искане архиепископът да бъде уволнен, защото "е изгубил необходимия морален авторитет за ръководене на епархия". На теория пенсионната възраст за епископите е 75 години, но тя не е задължителна и папата може да реши да я удължи за един или друг висш духовник.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1119 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини