Фон дер Лайен: Всеки трябва да има достъп до минимална заплата

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е произнесе пред евродепутатите първата си реч за "Състоянието на Съюза", предаде БНР.

В изказването си фон дер Лайен подчерта, че спадът на заплатите унищожава достойнството на работата, наказва предприемачите, които плащат добри заплати и изкривява честната конкуренция в Общия пазар. "Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата", подчерта тя. Фон дер Лайен добави, че самата тя е силен привърженик на колективното договаряне.

Председателят на Комисията каза още, че трябва да бъде изграден силен здравен Европейски съюз и в тази връзка е предложила да бъдат подсилени финансово Европейската агенция по лекарствата и Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Тя уточни, че следващата година ще бъде свикана среща на върха за здравето в Италия.

"Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост", заяви председателят на ЕК.

Фон дер Лайен каза, че ще предложи подсилване на Европейската агенция по лекарствата и на Европейския център за превенция и контрол на болестите, както и създаване на Европейска агенция за съвременни биомедицински изследвания и разработки.

Урсула фон дей Лайен с реч за състоянието на Европейския съюз

"И тъй като това е глобална криза, трябва да научим глобални уроци. Ето защо, заедно с премиера (Джузепе) Конте и италианското председателство на Г-20, ще свикам глобална здрава среща на високо равнище догодина в Италия", посочи тя в първата си годишна реч за състоянието на съюза, която произнесе в Европейския парламент.
Това ще покаже на европейците, че ЕС ги защитава, подчерта Фон дер Лайен.

Първата част от речта на председателя на ЕК беше посветена на ситуацията с пандемията, която по думите ѝ, "не показва тенденция към отслабване".

Фон дер Лайен предожи съвместно разработване и разпределение на лекарства в рамките на общността и формиране на обща медицинска система.

Бюджетът на ЕС за възстановяването след пандемията все още не е одобрен от институциите на общността, но може да бъде използван за "постигане на по-добър начин на живот за света през утрешния ден", каза председателят на ЕК.

Фон дер Лайен призова за европейски здравен съюз, тъй като страните членки се справиха с пандемията от COVID-19 неорганизирано. Трябва да гарантираме, че новата програма "ЕС за здравеопазване" ще устои на изпитанията на времето, каза тя.

Лидерите на страните от ЕС са предложили на Китай сътрудничество в създаването на ваксина срещу новия коронавирус

Европейската комисия има намерение да инвестира 8 милиарда евро в производството от ЕС на собствени суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет, каза още Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК посочи, че блокът трябва да се ангажира с по-дълбоки намаления на вредните емисии през следващото десетилетие и обеща да използва зелени облигации за финансиране на своите климатични цели.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да си постави за цел да намали емисиите си на парникови газове с поне 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г., потвърждавайки плановете, изложени в проекти на документи на Комисията, за които беше съобщено преди време.

Настоящата цел на ЕС за емисиите до 2030 г. е за тяхното намаляване с 40%. Фон дер Лайен каза, че модернизацията ще постави ЕС "стабилно на неговия път" за достигане нетни нулеви емисии до 2050 г. и че анализът на Комисията потвърждава, че намаляването на емисиите с 55% е икономически възможно.

Тя посочи, че 30% от пакета от безвъзмездни средства и заеми за възстановяване на коронавирус на стойност 750 милиарда евро, които средства ЕС ще заеме от пазарите, трябва да бъдат привлечени чрез т.нар. "зелени облигации".

Междувременно 37% от този пакет трябва да бъдат предназначени за проекти, които да помогнат на индустриите да се декарбонизират - чрез смяна на въглищата с нисковъглероден водород в промишлеността или инсталиране на пунктове за зареждане на електрически автомобили.

ЕС е под натиск да приеме новата си цел за климата тази година, за да спази срока за страните да дадат нови ангажименти съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. относно изменението на климата. Досега обаче нито един голям участник в Парижкото споразумение не го е направил.

Председателят на Европейската комисия предупреди Турция да не прави никакви опити да заплашва съседите си в конфликта във връзка с проучванията за газови находища в Източното Средиземноморие, които я противопоставиха на Гърция, предаде АФП.

"Да, Турция се намира в район, в който имаше безпокойства. И да, тя прие милиони бежанци, за което ние плащаме значителна финансова помощ. Но нищо не оправдава опитите за заплашване на нейните съседи", каза тя в първата си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент.

Фон дер Лайен спешно изпраща гръцкия еврокомисар Схинас на остров Лесбос

Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е отправи и остри критики срещу хомофобските политики на полското националистическо правителство, като каза, че в Европейския съюз "няма място" за райони като обявените в Полша "зони, свободни от ЛГБТ".

"Зоните, свободни от ЛГБТ, са зони, лишени от човечност. А те нямат място в нашия (Европейски) съюз", заяви Фон дер Лайен в годишната си реч Европейския парламент за състоянието на съюза.

"Нарушенията на върховенството на закона не може да бъдат толерирани", каза тя.

"Комисията ще предложи в скоро време стратегия, целяща да засили правата на ЛГБТ общността. Ще подкрепя взаимното признаване на семейните отношения в ЕС: ако сте родител в една страна, вие сте родител във всички страни", допълни Фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

Тя обяви също така, че ще представи план за борба с расизма и престъпленията, породени от омразата на расова, полова и сексуална основа.

"Време е да изградим един истински антирасистки съюз, осъждайки расизма, но също и действайки", каза Фон дер Лайен.

Коментари

 1. 2020.09.17 | 00:05
  еднаква/хармонизирана европейска минимална заплата
 2. 2020.09.16 | 17:29
  Боко дава само подаяния
 3. 2020.09.16 | 16:55
  СЪЮЗ НА БЕДНИ И БОГАТИ. АЙ СИКТИР.
 4. 2020.09.16 | 14:57
  другари, социализма се завръща. а за тази заплата трябва ли да е работи или можем да лежим по цял ден на гръб?? за един приятел питам
  1. 2020.09.16 | 16:43
   прав си, точно така е. ще ни вдигнат данъците за да хранят лентятите и търтеите и ще отчитат колко са социални. а от работещите ще свалят още една кожа. по зле ще е от соца
  2. 2020.09.16 | 16:12
   при социализЪма другарче всички работеха ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ,нямаше социални помощи ...демокрацията навъди калпазани които и за 5000 лв заплата няма да работят или ако му даваш 50 лв да копае градина ше предпочете цял ден да копае желязо и да изкара 5 лв ама няма да се хване да работи ....всеки сам си кове съдбата
 5. 2020.09.16 | 16:02
  Тази дама системно прави изключително тъпи изказвания. Живееш в РБ, естествено, че ще получаваш тук определената мин. заплата. Естествено, че когато става дума за заплата, тя се отнася за работещ легално. Безработните получават обезщетение. "Всеки" означава всеки работещ съгласно закона по трудово правоотношение. Поняла?
  1. 2020.09.16 | 16:10
   Достатъчно е да погледне държавния бюджет и лесно ще направи сметка, че ако всеки получава заплата като в ЕС, този бюджет ще стигне за няколко месеца. Много хора получават и тук огромни за стандарта заплати, но са с квалификация, знания и умения, а фирмите са проспериряащи.
  2. 2020.09.16 | 16:05
   Женицата прави намеци, че всеки работещ и неработещ трябва да получава европейска заплата. Даже и да вириш крачетата по цял ден пак да получаваш евро заплата. А се прави, че не знае, че богатитите страни от векове са в друг строй и затова са богати и могат да се получават големи заплати.
 6. 2020.09.16 | 15:38
  Категорично ПРОТИВ!!!!!!!!!! Всеки, които учи до 12 клас трябва да има достъп до минимална заплата, а хората, дето изкарват до 5-8 клас до 300 лева максимум на месец!!!!!!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет