Испанското правителство предлага да бъде поставено извън закона възхваляването на епохата на Франко

  • 15 септември 2020 18:34

  • 632
  • 3
Испанското правителство предлага да бъде поставено извън закона възхваляването на епохата на Франко
© Getty Images/Guliver

Испанското правителство предлага нов проектозакон, който би затбранил фондация, промотираща наследството на ген. Франсиско Франко и ще предложи репарации за жертвите на диктатурата, предаде БТА, позовавайки се на АП.

Така нареченият "Закон за демократичната памет" е ключово обещание на социалистическия лидер Педро Санчес, който миналата година по време на първия си кратък мандат като премиер приключи есхумацията на тленните останки на Франко и преместването им от официалния обществен мавзолей. Правителството на Санчес, който сега е в лява коалиция с крайнолявата "Унидос подемос", днес одобри проекта за новия закон - продължение на съществуващ закон от 2007 г., който според роднини на жертвите от Гражданската война от 1936-39 г. и последвалата диктатура е недостатъчен.

Ексхумираха тялото на Франсиско Франко от мавзолея в Долината на падналите

Може да минат месеци, преди текстът да бъде уточнен и да мине през всички етапи на одобрение от парламента, отбелязва АП. Един от най-спорните аспекти ще бъде забраната на организации, които се възползват от публично финансиране и данъчни отстъпки, докато защитават франкизма.

Хуан Чичаро, председател на Фондация "Франсиско Франко" заяви по този повод, че правителството се опитва да "отклони общественото внимание от истинските проблеми" със закон, който нарече "тоталитарен" и "изопачаващ историята". "Вече не става въпрос дали нашата фондация ще бъде забранена , или не, а за защита на свободата. Нима испанската конституция не ни позволява да мислим свободон?", каза Чичаро, чиято фондация е основана през 1976 г.- отп симпатизанти на Франко след смъртта му.

Съдът в Испания разреши ексхумацията на Франсиско Франко

Вицепремиерът Кармен Калво, която е главната движеща сила на проектозакона, заяви миналата седмица, че е "много,много важно" да бъде защитено достойнството на жертвите на Франко. Тези фондации по думите й са "точно обратното на задълбочаването и укрепването на демокрацията, за което се борим в момента".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
632 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.09.15 | 20:44

3
ФРАНКО СПАСИ ИСПАНИЯ ОТ КОМУНСТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ

2020.09.15 | 19:55

1
Даааааа, типично неолиберално скашкване на мозъка! Гледаме и плюем по миналото, докато сме държавата с най-голяма безработица сред младите (Испания) в ЕС и ни заливат мигранти, ЛГБТ-същества и т.н.! Типично!!! И после защо де появиха жълти жилетки и защо се възражда нацизма?!?!

2020.09.15 | 20:44

2
ТИПИЧНО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО

Добави коментар

Водещи новини