Съдът в Испания разреши ексхумацията на Франсиско Франко

  • 24 септември 2019 14:39

  • 1065
  • 1
Съдът в Испания разреши ексхумацията на Франсиско Франко
© Getty images (архив)

Върховният съд на Испания реши останките на Франсиско Франко да бъдат ексхумирани. По този начин се подкрепя предложението на социалистическото правителство диктаторът да бъде преместен от националистически мавзолей в гробище.

Ексхумацията на бившия генерал срещна голяма съпротива от семейството му, което в крайна сметка загуби в съда. На държавно ниво предложението предизвика разделение сред населението.

Към момента Франко е погребан в мавзолея ''Долината на падналите'' заедно с хиляди други загинали в хода на Гражданската война в Испания. Мнозина виждат комплекса като триумф на фашизма и вдъхновение за крайнодесните.

Испанските медии твърдят, че ексхумацията може да се случи преди парламентарните избори на 10 ноември. Планът е Франко да бъде положен до съпругата си в гробището ''Ел Прадо'', северно от Мадрид. Наследници на жертвите на диктатора подкрепят преместването.

Режимът на Франсиско Франко продължава от 30-те години на XX в. и приключва през 1970 г., информира bTV.

Последвайте канала на

Novini.bg
1065 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тези

2019.09.24 | 15:04

1

тези и те взеха да ровят в миналото. като докараш настоящето в тупик и не виждаш бъдещето - почваш да ровиш в миналото и да търсиш причините за нещастното си настояще.

Добави коментар

Водещи новини