Опасна бактерия убива новородени във Верона

  • 02 септември 2020 20:52

  • 2029
  • 0
Опасна бактерия  убива новородени във Верона
© Pixabay

Бактерията с латинското име “Citrobacter koseri” е убила през последните две години 4 новородени в клиниката по неонатология на елитната болница „Борго Тренто“ във Верона. В същото време микроскопичният килър е причинил тежки заболявания на сърдечно-съдовота, храносмилателната и отделителната система на още 91 дечица, пропакали за пръв път пак там.

До тези изводи, оформени в доклад, стигна назначената от Министерството на здравеопазването комисия, която през последните три месеца разследваше необяснимите кончини на пеленачета в едно от най-добрите болнични заведения на Северна Италия, пише "Монитор".

Като основна причина за развихрянето в неонатологията на „Борго Тренто“ на бактерията-убиец специалистите от комисията сочат пренебрегването на хигиенните изисквания от персонала на клиниката. Защото опасният и невидим трепач, за чието установяване членовете на комисията – видни професори по вирусология и инфекциозни болести - се трудили денонощно цели шест седмици, си живеел безпроблемно и се размножавал на поразия в иначе съвременните филтри на чешмите. Филтри, които вместо да бъдат сменяни на всеки седем дни, както повеляват санитарните инструкции, понякога оставали непипнати с месеци. А на чешмите медицинските сестри миели бибероните, които били използвани за храна на дечицата и съответно на бактериите не им било никак трудно да се прехвърлят от филтрите на тях, при това както във вътрешността на бебешката посуда, така и по нейната външна част.

Котка одраска и облиза до смърт стопанката си

Обстановката в клиниката пък станала направо епидимична през второто тримесичие на тази година – от април до май, когато бактерията е разболяла 75 на сто от всички новородени в клиниката деца. Но за разнасянето на бактерията според комисията вина има целият личен състав на клиниката, който забравял често да слага ръкавици и даже да си мие ръцете с подходящи хигиенизиращи препарати. Освен това от началото на причинената от коронавируса пандемия в края на февруари чешмите в клиниката е трябвало да бъдат обзаведени със специални бактериални филтри, но поради нехайството на ръководството те били монтирани чак в края на юли.

Според италианските медии докладът на комисията ще бъде даден на прокуратурата, която според вещи по проблематиката юристи би трябвало да заведе дело срещу мениджърите и лекарския състав на клиниката за престъпно нехайство при изпълнението на служебните им задължения.

Последвайте канала на

Novini.bg
2029 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини