Бивш полски министър влиза в затвора за корупция

  • 17 април 2012 18:28

  • 585
  • 1
Бивш полски министър влиза в затвора за корупция
©

Бившият полски министър на спорта Томаш Липец бе осъден днес на три години и половина затвор за корупция, предаде Франс прес. На 41-годишния Липец, който е заемал поста през периода 2006-2007 г. в консервативното правителство на премиера Ярослав Качински, освен това ще бъде наложена забрана да заема държавни длъжности за период от 10 години.

Парадоксално, бившият полски спортен министър, който е бил състезател по спортно ходене, е бил натоварен навремето от премиера Качински да се бори именно срещу корупцията в спорта и по-специално в професионалния футбол, съобщава БТА. Томаш Липец бе уволнен през юли 2007 г., след като негови близки сътрудници бяха арестувани по подозрения в корупция.

Липец бе признат за виновен по обвинения, че е получил подкупи на обща стойност 270 хиляди злоти (64 500 евро), за да възложи изграждането на спортни обекти, докато е бил министър на спорта и преди това, докато е отговарял за спорта в кметството на столицата Варшава.

Бившият полски спортен министър бе осъден още днес да върне сумата от 31 500 злоти (7500 евро), която е получил за фалшиви разходи за охрана на своите деца и за шофьор. Неговата съпруга получи условна присъда от 10 месеца затвор за склоняване към лъжествидетелстване Един от сътрудниците на Липец пък бе осъден на три години затвор за получаване на подкупи.

Корупцията е проблем, който разяжда полския футбол, отбелязва АФП. В края на март - броени седмици преди Полша да приеме заедно с Украйна Европейското първенство по футбол - бяха отправени призиви към президента на националната федерация Гжегож Лато да подаде оставка заради подозрения в корупция, които той отхвърля.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
585 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бичето

2012.04.17 | 23:44

1
Точно в този момент ми се иска да съм поляк защо ли ?

Добави коментар

Водещи новини