ФБР стои зад хакерските атаки срещу Ватикана

  • 17 април 2012 15:12

  • 775
  • 1
ФБР стои зад хакерските  атаки срещу Ватикана
©

Италианският седмичник "Еспресо" помества в новия си брой обширен материал под надслов "Боже, закриляй ни от хакерите", посветен на предполагаемата кибернетична война срещу Ватикана.

В него се изтъква, че Светият Престол е изложен на двойна опасност. Традиционна заплаха и проява на вековна злонамереност е изтичането на строго поверителни записки, известно като "Ватиканлийкс" - вълна от лична кореспонденция, интриги и земни далавери като назначения, търгове и даже заговор за убийство на Бенедикт Шестнадесети, който надмина и перото на Дан Браун. Извън ватиканските стени обаче дебне не по-малка заплаха, която е вездесъща като самото Зло и се зове Anonymous - колектив от хакери, които са в състояние да проникнат в компютрите на частни компании и държавни структури, пише седмичникът.

Светият Престол също бе взет на прицел. В продължение на 25 дни през август миналата година пиратите в интернет обсаждаха папската отбрана, която не само издържа на настъплението, но съумя да го отблъсне. Хакерите не успяха да задигнат от "Светия Сървър" сензационни документи и се оттеглиха без плячка. Тази победа изненада анализаторите, тъй като отдавна на Ватикана се гледа като на технологически изостанала организация.Светият Престол противопостави на "Anonymous швейцарската гвардия на третото хилядолетие, като потърси услугите на калифорнийската компания Imperva, която е водеща в защитата на особено важни бази с данни, работи с правителството на САЩ и снабдява с инфосистеми американското разузнаване. Компанията се изправи срещу Anonymous преди две години посредством своята "Разузнавателна инициатива за борба с хакери", която е предназначена да следи за кибернетични атаки в голям мащаб. Тя не е единствената компания, призована да охранява Светия Престол. Другата фирма е Sophos, която е мултинационална компания с център в Оксфордшър, в Англия. Действа в 150 страни и сред нейните клиенти е оръжейният гигант Lockheed Martin, а в Италия има представителства в Рим и Милано, посочва "Еспресо".
Зад тези кибернетични охранители витаят смутни сенки, като тази на Booz Allen Hamilton. Става дума за американския холдинг с щаб в щата Вирджиния, който е специализиран в различни области - от финансите до разузнаването, разполага с 25 000 служители и е на 16-о място в списъка на фирмите партньори на Пентагона. Трудно е да си представим по-висока степен на защита от кибернетични нападения, тъй като вицепрезидент на холдинга и отговарящ за киберсигурността е Майк МакКонъл бивш шеф на Националната агенция за сигурност (NSA), а по времето на президента Джордж У. Буш директор на целия разузнавателен комплекс на САЩ.

Техническият доклад на Imperva за офанзивата на Anonymous срещу Ватикана подсказва, че тя е била неуспешна, защото в нея са участвали твърде ограничен брой реномирани хакери, не повече от 10-15, докато останалите са били обикновени активисти с малки познания. Това навежда на мисълта, че зад движението стоят предимно войнстващи киберанархисти, а не чужди сили или шпионски централи. Малцина са тези, на които направи впечатление, че два месеца пред обсадата на Ватикана ФБР арестува Сабу, който е хакер с
огромни възможности, вдъхновител и изпълнител на редица нападения, извършени от "Анонимните" и от техния филиал Lulzsec. Публикуваните преди три седмици съдебни документи не оставят съмнение, че Сабу веднага е започнал да сътрудничи на ФБР. Сега мнозина се питат дали ескалацията на нападенията на Anonymous, започнала от юни миналата година, не е направлявана от ФБР. Дан Браун има много здраве, заключава "Еспресо".

Вероятно и фантазията на автора на "Шифърът Да Винчи" няма да е достатъчна да раздуха тази "конспирация" и обясни защо ФБР ще използва вербуваните суперхакери за обсада на Ватикана, чиято швейцарска гвардия едва ли представлява заплаха за САЩ и световния мир.

Последвайте канала на

БТА
775 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.04.18 | 09:11

1
Ne mogat da ponasiat hristianite.

Добави коментар

Водещи новини