Съветът на ЕС одобри общи мерки за безопасност при пътуване в епидемични условия

  • 24 юли 2020 18:43

  • 1138
  • 1
Съветът на ЕС одобри общи мерки за безопасност при пътуване в епидемични условия
© Getty Images/Guliver

Съветът на ЕС съобщи, че е приел общи мерки за безопасност при международните пътувания в условията на пандемия от COVID-19.

Мерките следва да се прилагат за всички услуги за международен пътнически превоз. Тези препоръчителни мерки включват спазване на безопасно разстояние между пътуващите, а когато това не е възможно - използване на маски, по-често използване на електронни билети и електронни проверки на превозните документи, осигуряване на приток на свеж въздух и на чистота на превозните средства.

Съветът приканва Европейската комисия и държавите от ЕС да продължат да съгласуват прилагането на приетите досега препоръки в областта на превозите. В съобщението се отбелязва, че сигурността на пътуванията би се повишила, ако гражданите са уведомени за мерките предварително.

Пътуването до Гърция се усложнява заради нови забрани за минаване през граничните пунктове

Уточнява се, че изискването за безопасно разстояние при пътуване не се отнася до членовете на едно и също семейство или домакинство. Допълва се, че е необходимо граничните проверки да бъдат улеснени, така че да се ограничи възможно най-много общуването между пътниците и служителите.

Според Съвета на ЕС е необходимо посочените мерки да се прилагат и на местата за отпътуване и за пристигане (летища, пристанища и граници). Препоръчва се на тези места, както и в превозните средства, да бъде осигурен дезинфектант. От туроператорите и дружествата за международен превоз се очаква да съобщят правилата за безопасност на своите страници в интернет, отбелязва БТА.

Novini.bg
1138 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тия мерки са

2020.07.24 | 20:05

1
ИТ, а физически какво

Добави коментар

Водещи новини