ЕП с извънредно заседание заради бюджета

Европейският парламент ще обсъди днес на извънредно заседание в Брюксел решенията на Европейския съвет за бюджета на ЕС до 2027 година. Предвижда се евродепутатите да очертаят вижданията си за предстоящите преговори в резолюция, която ще гласуват следобед.

Председателят на ЕП Давид СасолиДавид Сасоли63-годишният италианец Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент. Той е бивш поясни вчера, че евродепутатите ще бъдат готови да пристъпят към преговори със Съвета на ЕС и с Европейската комисия наесен. По неговите думи мнозинството в ЕП подкрепя решенията на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Той отбеляза, че все още се очакват разяснения за разпределението на бюджетните средства и обвързването на отпускането им със състоянието на върховенството на закона в европейските страни.

Европейският съвет постигна споразумение по бюджета на ЕС до 2027 година

Според Сасоли постигнатата договореност се нуждае от промени. По неговите думи мнозинството в ЕП е съгласно с решенията за фонда за икономическо възстановяване.

Имаме нужда от няколко месеца за преговори преди ЕП да гласува споразумението, поясни той.

За одобряването на бюджета на ЕС до 2027 г. ще бъде необходимо абсолютно мнозинство в Европейския парламент (353 гласа) и единодушие сред европейските правителства.

За утвърждаването на предложението за въвеждане на нови данъци, за да бъде захранен новият европейски бюджет, ще бъде нужно единодушието на правителствата, положително становище от евродепутатите и 27 ратификации на национално равнище. За утвърждаване на средствата по фонда за икономическо възстановяване, осигурени със заем от финансовите пазари, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство сред правителствата (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от европейското население).

Коментари

  1. 2020.07.23 | 22:58
    нито има заделен, нито ще се изработи в пандемия - остава да печатат хартийки ез покритие като америка фърст
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет