Лондон ще предостави на тайните служби големи пълномощия в борбата с шпионажа

22 юли 2020 10:16

Лондон ще предостави на тайните служби големи пълномощия в борбата с шпионажа
© Pixabay
316 0

Британското правителство смята да предостави на тайните служби големи пълномощия в борбата с шпионажа в ново законодателство, което смята да одобри след публикувания днес доклад на парламентарната комисия за дейността на разузнаванията и службите за сигурност. Това съобщава днес в. "Таймс", цитиран от ТАСС.

По данни на вестника правителството лансира новото законодателство срещу шпионажа, за да направи Великобритания "държава, по-трудна за действия на противника". Може да бъде създаден примерно официален "регистър на чуждестранните агенти", каквито има в САЩ и Австралия. Който не спазва изискванията, ще може да бъде хвърлен в затвора или депортиран.

Според доклада на комисията британското правителство признава, че днешното законодателство срещу шпионажа е "прекалено слабо" и "напълно остаряло". Резултатите от състоялите се през 2017 г. консултации с оглед законът за държавната тайна да бъде сменен с нов закон за шпионажа все още не са обнародвани. Остарял е според комисията и законът от 1990 г. за неправомерно използване на компютри.

Великобритания забрани участието на Huawei в 5G мрежата на страната

Като отделен проблем се посочва липсата на ограничения за дейността на чуждестранни агенти в британското законодателство. Според комисията приемането на британски акт, аналогичен на действащия в САЩ от 1938 г. закон за регистриране на чуждестранни агенти, "би било ценно съдействие в борбата срещу руското влияние в Обединеното кралство".

В доклада се цитира мнението на шефа на британската агенция за борба с престъпността, според когото новият правен механизъм, насочен срещу богатствата с неустановен произход, не е достатъчно ефективен. По думите му живеещите в кралството "представители на руския елит" често успяват да докажат пред британските съдилища, че богатствата им са натрупани законно, отбелязва БТА. 

Novini.bg
316 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар