Шарл Мишел: Да се фокусираме върху собствените източници в бюджета на ЕС

  • 17 юли 2020 19:09

  • 360
  • 2
Шарл Мишел: Да се фокусираме върху собствените източници в бюджета на ЕС
© Getty Images/Guliver

Председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в предложи на европейските лидери да се фокусират върху три теми – върховенството на закона, собствените източници в бюджета на ЕС и формулата за отпускане на средства от фонда за възстановяване.

Заседанието продължава 8 часа, като днес не се очаква да бъде постигнат компромис.

По последна информация, един от въпросите, които в момента се разискват, е каква формула да се приложи за безвъзмездните средства от фонда за възстановяване и механизма за устойчивост, който е в размер на 310 млрд. евро.

Според компромисния план, предложен от Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в, 70 на сто от средствата във фонда трябва да бъдат изплатени през 2021-ва и 2022-ра година според предложената от Европейската комисия формула, която взема предвид безработицата в периода 2015-2019-та.

Останалите 30 на сто пък се предлага да се раздадат през 2023-та година на основата на спада на БВП през 2020-та и 2021-ва година.

Брюксел ще обсъди обвързването на европейския бюджет с върховенството на закона

Според някои изчисления, ако този компромис бъде приет, най-облагодетелствани ще бъдат Чехия, Франция, Финландия, Италия и Нидерландия.  Междувременно нидерландският премиер Марк Рюте предложи да бъде създаден механизъм за уреждане на плащанията. 

По-рано европейски лидери изразиха надежда, че на днешното заседание в Брюксел ще бъде постигнат компромис по бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса, отбелязва БНР.

Първият физически Европейски съвет от началото на пандемията се провежда при засилени епидемиологични мерки. Очертава се трудно заседание за постигането на компромис, особено за възстановителния план.

Председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в заяви по-рано, че на днешната среща на европейските лидери предстоят много трудни преговори, но изрази надежда, че може да бъде намерен компромис: "Въпросът не е само за пари, а и за бъдещето на европейския проект и затова дали искаме една по-силна и по-солидна Европа, която да може да е по-устойчива на ударите, пред които сме изправени. Напълно съм убеден, че с политически кураж е възможно да постигнем споразумение".

Българският премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г също изрази надежда още днес Европейският съвет да успее да постигне споразумение по бъдещия бюджет на ЕС.

Борисов в Брюксел: Надявам се въпреки различията днес да имаме вече постигнато споразумение

Президентът на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заяви на влизане в Европейския съвет, че е "уверен, но и предпазлив" за намиране на компромис по плана за възстановяване от пандемията и 7-годишния бюджет на ЕС: "Франция и Германия постигнаха споразумение на 18-ти май. То бе в основата на предложението на Европейската комисия за възстановителния план", отбеляза Макрон и подчерта: "Следващите часове за изцяло решаващи за посрещането на тази амбиция - да успеем да постигнем компромис. За много от нас е заложен на  карта нашият европейски проект. Аз съм уверен, но предпазлив. Ще вложа максимална амбиция и заедно с канцлера Меркел и председателя Мишел ще направим всичко, за да бъде постигнато споразумение".

Последвайте канала на

Novini.bg
360 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ма много невъзпитани

2020.07.17 | 19:42

2
тия от вишеградсата бе
хареса ми

2020.07.17 | 19:34

1
пръста на Меркел - дано си вземе поука лошото момче с пълно неуважение към околните

Добави коментар

Водещи новини