Започва процесът срещу Андерс Брайвик

  • 16 април 2012 07:34

  • 825
  • 0
Започва процесът срещу Андерс Брайвик
©

В столицата на Норвегия Осло, днес започва процеса срещу масовия убиец Андерс Беринг-Брайвик, съобщават световните медии. Той е обвиняем в убийството на 77 души, осъществено от него при няколко последователни нападения в столицата на страната и близкия остров Ютоя. Брайвик, който бе арестуван веднага след инцидента, е обвинен в извършване на масово убийство и тероризъм.

Припомняме, че на 22 юли миналата 2011 г. в центъра на Осло избухна бомба, заложена от Брайвик, която погуби 8 души, а рани десетки. Малко по-късно стана ясно, че на близкия остров Ютоя е извършено масово убийство на младежи, членове на Социалдемократическата партия, които в същото време били на лагер там. Тогава от ръката на килъра загинаха 69 души.

Както вече пресата изнесе, по време на следствието на Брайвик му бе извършена на два пъти психическа експертиза. Целта бе да се установи дали той случайно е невменяем.

През последните няколко седмици, населението в страната бе шокирано от твърденията на Брайвик. Пред журналисти и чрез своя адвокат той на няколко пъти той обяви, че "убийствата били необходими", тъй като в Европа, по неговите думи, "започвала експанзия на Исляма". Брайвик подчертаваше своята убеденост, че един ден, "неговото дело ще се изучава в училищата"

Последвайте канала на

825 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини