ЕК не отстъпва от предложението за обвързване на бюджетните разходи с върховенството на закона

Ден преди предстоящото заседание на Европейския съвет, посветено на бъдещия бюджет на ЕС, Европейската комисия потвърди настояването си новите бюджетни разходи да бъдат обвързвани с въпроса за върховенството на закона, предаде БТА.

Предлагаме отхвърлянето на това предложение да може да се постигне с обратно квалифицирано мнозинство (от 55 на сто от държавите от ЕС, представляващи 65 на сто от европейското население), посочи на пресконференция еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. За това ще настояваме пред Европейския съвет, добави той.

Брюксел ще обсъди обвързването на европейския бюджет с върховенството на закона

За нас връзката между върховенството на закона и бюджета е важна, не само за да защитим общите средства. Може би Европейската прокуратура ще се намесва в определени случаи, но целта ни е да предотвратим тази необходимост, посочи Рейндерс. По неговите думи ЕК и германското председателство на Съвета на ЕС обсъждат дали до края на годината да бъдат предприети нови стъпки в процедурата за лишаване на Унгария от право на глас на министерските заседания заради постоянна заплаха за законността.

Не приемам въвеждането на условия за бюджетните разходи да бъде пожертвано в преговорите в Европейския съвет, заяви зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова. Бюджетът на ЕС не е само пари, а и принципи. ЕК ще защитава своето предложение, това е жизненоважно за европейците, допълни тя.

Коментари

  1. 2020.07.16 | 16:04
    че в некои членки мафията е във властта
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет