Затегнати мерки запалиха Атина

До сблъсъци между протестиращи и полиция се е стигнало снощи в Атина, предаде РИА Новости.

Няколко хиляди души бяха излезли по улиците на гръцката столица. Хората са изразявали своето недоволство от приетия вчера от парламента закон, затягащ правилата за провеждане на митинги, шествия и други масови събития на открито.

По-радикално настроени участници в демонстрацията са започнали да хвърлят по охраняващите събитието полицаи факли и коктейли "Молотов". Служителите на реда са отвърнали с шумови гранати, сълзотворен газ и палки.

Местни медии са съобщили, че вследствие на сблъсъците е имало около 20 пострадали и от двете страни.

Според приетия с гласовете на 187 от 300-те депутати нормативен акт организаторите на събитието са били задължени да гарантират, че то ще има изцяло мирен характер. Ако това условие не бъде спазено, организаторите може да застанат пред съда.

Законът е дал повече правомощия на прокурори по места.

Градският обвинител е получил правото да анулира решение  на кметството за провеждане на масово мероприятие, ако  прецени, че събитието може да се превърне в заплаха за реда.

Сблъсъци между полиция и младежи в Атина заради неспазване на противоепидемичните мерки

Правителството на Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. се е мотивирало с факта, че демонстрациите в Атина, Солун и други градове са се провеждали често, преминавали са в батални сцени и са затруднявали движението.

Противниците на закона са заявили, че решението на парламента е ограничавало правото за свободно събиране на хората и са обвинили кабинета в опит за налагане на диктатура.

Ограниченията не са засегнали събитията по повод на 1 май и 17 ноември (смазването на въстанието на студентите от Политехниката в Атина през 1973 г., довело до оставката на тогавашния президент на Гърция Георгиос Пападопулос и падането от власт на военната хунта Черните полковници, управлявала от 1967 до 1974 г.).

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет