Студентските такси във Великобритания се увеличават

  • 27 юни 2020 21:37

  • 1202
  • 1
Студентските такси във Великобритания се увеличават
© Булфото (архив)

Драстичен спад на желаещите да учат във Великобритания европейци прогнозират експерти в Обединеното кралство, след решението на правителството в Лондон да повиши студентските такси заради Брекзит. Българите, които започнат да учат от догодина в англиийски университети, ще се сблъскат с поне двойно по-високи такси от сегашните и няма да могат да разчитат на изгодни студентски заеми.

Новината обяви британската зам.-министър Мишел Донелан, която отговаря за висшето образование, съобщава БТВ.

Хиляди български студенти не заминаха на бригади в САЩ

Студентите от ЕС ще изгубят право да плащат колкото англиийските си колеги от 21 август 2021 г. заради Брекзит. Това ще важи за новоприетите да следват през учебната 2021/2022 г.

Според президента на Института за висше образование въвеждането на новите условия ще доведe до спад от 60% на искащите да следват в Англия европейци.

„За съжаление, това е едно от неизбежните последствия от излизането на Великобритания от Европейския съюз, което според мен е катастрофа“, обясни Бехрам Бехрадния, президент на The Higher Education Policy Institute. Таксата за една академична година в момeнта е малко над 9000 паунда.

„В миналото, както и сега чуждестранните студенти плащат значително по-високи такси, отколкото британските. Сега всеки университет ще решава самостоятелно какви такси да определи и няма автоматично европейските студенти да плащат същите такси, както няма да имат и същия достъп до студентските заеми, както до сега“, посочва още Бехрам Бехрадния.

Новите правила със сигурност ще променят отношението на българите към една от най-желаните образователни дестинации. И още една новина - в официално писмо до министъра, отговарящ за висшето образование, посланик Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май отправя въпроси за това, как ще бъде решен проблемът с таксите и платените наеми на българските студенти, които заради коронавируса нямаха достъп до занятия или не ползваха общежитията си в кампусите на университетите.

Във Великобритания към монета учат над 6000 български студенти.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1202 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Шопа

2020.06.28 | 12:58

1
Учат български студенти да вземат 11 хиляди паунда студенски заем и после спират да учат

Добави коментар

Водещи новини